Kutnohorsko hlásí už 27 nakažených. K preventivním opatřením přistupují sociální služby

8. červenec 2020 05:30

Hygienici v souvislosti s ohniskem koronaviru v Církvici na Kutnohorsku dosud zaznamenali 27 nakažených. Největší nárůst byl v úterý, kdy přibylo 11 nemocných, ve středu odhalili jeden pozitivní případ. Z preventivních důvodů proto platí do odvolání zakáz návštěv i v domově pro seniory v Uhlířských Janovicích. Za příbuznými se nedostanou lidé ani do nemocnice v Kutné Hoře a Kolíně nebo do zařízení pro seniory v Čáslavi a Domova Barbora v Kutné Hoře. 

V pátek by měli mít hygienici výsledky testů asi stovky lidí, kteří jsou v souvislosti s ohniskem v Církvici v karanténě.

Nové ohnisko se objevilo v církvické pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Společnost zatím neví, jak se koronavirus na pracoviště dostal. Původně bylo nakažených 13, v neděli večer přibyli další dva. Ve všech případech jde podle Šalamunové o pracovníky firmy. „V pondělí z toho ohniska není nikdo nově pozitivní,“ dodala.

Kontakty nemocných jsou v karanténě a pokračuje jejich testování. Podstoupit ho má 100 lidí, dosud jich bylo testováno 47. Do středy má být vše hotovo a na konci týdne by hygienici měli znát výsledky. Podle toho zváží případná další opatření.

Podle jednatele Milana Dolejšího je firma ve stálém kontaktu s hygieniky. Konzultovat s nimi bude i další postup včetně obnovení provozu. Starosta obce Jiří Volenec (ČSSD) v neděli řekl, že ve firmě nepracuje nikdo z místních. Společnost vyrábí nástavby a vozidla pro přepravu zvířat. Podle starosty v obci působí asi rok, předtím měla výrobnu v areálu ČKD v Kutné Hoře. Církvice leží pět kilometrů východně od Kutné Hory. Patří k ní i místní část Jakub, celkem v obci žije 1300 lidí.

autor: Michal Trnka | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio