Kutnohorskou radnici zřejmě ovládne koalice pravého středu

12. listopad 2002

Kutnohorskou radnici v nadcházejících čtyřech letech zřejmě povede koalice pravého středu. Vítězná ODS se na tom předběžně dohodla s US-DEU, Volbou pro město (VPM), KDU-ČSL, Sdružením nezávislých a Sdružením nezávislých kandidátů KH-2000. Dohromady mají 17 z 27 hlasů v zastupitelstvu. Podle lídra ODS a bývalého místostarosty Ivo Šalátka se zastupitelstvo poprvé sejde 15. listopadu.

Zástupci politických uskupení se dohodli i na obsazení míst v radě a na rozdělení funkcí starosty a dvou místostarostů. Konkrétní jména ale po dohodě prozradí až na ustavujícím zastupitelstvu. Podle neoficiálních informací má křeslo starosty patřit ODS a funkce místostarostů US-DEU a VPM. Stranou jednání tak zůstala ČSSD i KSČM, které měly v uplynulých čtyřech letech místa v radě. Sociální demokraté měli dokonce místostarostu. "S KSČM jsme nevyjednávali," uvedl Šalátek. Se sociální demokracií jednala ODS jen okrajově. "Nebyl důvod se poohlížet jinde," dodal.

ČSSD podle něj ve volbách doplatila na vnitřní neshody. Na kandidátní listinu se nedostal například její člen Jindřich Bartoň, který v uplynulém volebním období zastával funkci místostarosty. Do voleb šel proto jako lídr kandidátky Kutnohorská liga. Šalátek se domnívá, že některé návrhy občanských demokratů liga podpoří. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu získala ODS pět mandátů, stejně jako komunisté. Po čtyřech zástupcích budou mít ČSSD a US- DEU. Tři křesla patří VPM, po dvou získaly Sdružení nezávislých a KDU-ČSL. Po jednom mandátu má Sdružení nezávislých KH 2000 a Kutnohorská liga.

autor: red
Spustit audio