Kutnohorští deváťáci volí budoucí povolání

6. listopad 2008

Žáci devátých tříd mají už nejvyšší čas přemýšlet o svém budoucím povolání. Přesněji, by se měli začít poohlížet po střední škole, do které začnou příští rok v září chodit. Mladým lidem mohou hodně usnadnit výběr veletrhy učebních a studijních oborů, které se teď na podzim konají i ve středních Čechách. Například v kutnohorském kulturním domě Lorec našla takzvaná burza škol zázemí ve středu...

Pozvání organizátorů tentokrát přijali zástupci víc než padesáti škol z různých koutů středočeského regionu. Mladí lidé si mohli pod jednou střechou vybírat jak z maturitních škol, tak i učebních oborů.

Některé školy doplnily své prezentace také o praktické ukázky, takže například u kuchařů a číšníků se podávalo čerstvé ovoce a nechyběly ani další pochoutky. Vedle vzdělávacích zařízení dorazili do kulturního domu i zástupci některých významných zaměstnavatelů kutnohorského regionu, kteří shání do svých závodů nové lidi.

Své místo mělo na veletrhu učebních a studijních oborů tradičně také informační a poradenské středisko, které funguje při Úřadu práce. Školákům nabízí například test zájmů, který může hodně pomoci těm dětem, které ještě netuší, kam po základní škole.

autor: Michal Trnka
Spustit audio