Kutnohorští vinaři otevřeli první lahve letošního vína

11. listopad 2008

Milovníci vína si v úterý přišli na své. Vinaři jim totiž dali okoštovat letošní mladé víno, které nabízejí na trhu pod společným označením - svatomartinské. Obdobu světoznámého Beaujolais nabídli letos poprvé svým zákazníkům také kutnohorští vinaři.

První lahve s letopočtem 2008 otevřeli v nádherných prostorách kláštera Voršilek. Milovníkům vína dali ochutnat bílé i růžové víno. Oba druhy nabízejí svým zákazníkům pod značkou svatomartinské.

Věhlasu světoznámého francouzského Beaujolais zatím sice nedosahuje, zájem vinařů o nabídku mladých vín pod společnou značkou vinařského fondu se ale každoročně zvyšuje. Letos se na trhu objeví kolem osmi set tisíc lahví vín, což je asi o polovinu víc než před rokem. Zájemci mohou ochutnat svatomartinská vína zhruba od osmdesáti vinařů.

A na co se připravit? Mladá vína jsou většinou lehká a jiskrná. Velmi často v nich ucítíte ovocnou chuť a také nádech nejrůznějších druhů ovoce jako broskve, hrušky, švestky nebo višně. Určitě byste měli cítit i šťavnatou kyselinku a některá vína mohou po nalití do skleničky jemně perlit.

autor: Michal Trnka
Spustit audio