Kvalitní krém na opalování je sice základní ochranou kůže před sluncem, ale nezapomeňte ani na potravinové doplňky

24. červenec 2019

Slunce je letos velmi ostré už od začátku května a dá se předpokládat, že během letních měsíců bude ještě silnější. Kdysi se dámy chránily před sluncem slunečníky. Doby, kdy ideálem bylo „čím snědší tím lepší“ jsou ale dávno pryč. Onemocnění způsobené slunečním zářením přibývá a spáleniny z opalování příjemné nejsou. Bez krémů na opalování se neobejdeme. Ochrana kůže je ale i při vysokém stupni ochranného faktoru velmi individuální.

Nabídka krémů na opalování je stále větší. Jak si krémy vlastně vybírat?

V první řadě si musíme uvědomit, že krémy na opalování jsou pouze prevencí. Když už se spálíme a pak se namažeme s nejvyšším faktorem, tak to rozhodně nepomůže A navíc ochranný krém je pouhou součástí mnoha dalších opatření, na která bychom neměli s ohledem na slunění zapomínat. Je nutné mít stále na paměti, že vzhledem k ozonové díře a dalším faktorům je ultrafialové sluneční záření ve vyšších dávkách organizmu výrazně škodlivé. Zvýšená expozice kůže slunečnímu záření zvyšuje výskyt kožních nádorů, které jsou velmi nebezpečné.  Je nutné se dobře namazat krémem ještě před tím, než na sluníčko vůbec vyjdeme. Navíc pokud možno, nikdy nechoďte na slunce v pravé poledne. Ideálně pouze ráno do 10 hodin a odpoledne opět od 16 hodin, kdy paprsky nedopadají na kůži přímo.

Co si ale máme představit pod pojmem ochranný faktor?

Když použiji definici, tak je to číslo, které udává, kolikrát déle můžeme být na slunci bez rizika spálení, než kdybychom opalovací přípravek nepoužili. Jsou jedinci se světlou kůží, kteří mají sklon k rychlému spálení. Ochranný krém je chrání po mnohem kratší dobu než přirozeně snědé jedince. U tmavých fototypů je většinou pleť snědá i v zimě, ale i tento typ kůže s dostatečným pigmentem má své limity. Navíc na každého ochranné krémy fungují individuálně. Spáleniny jsou ale velmi nebezpečné, a  je třeba udělat vše proto, abychom se nespálili. To začíná především vhodnou dobou slunění a končí pokrývkou hlavy.

Můžeme naší kůži chránit i tím, co konzumujeme?

Částečně ano. První podmínkou je dostatečná hydratace a zavodnění organismu. Důležitý je také dostatečný přísun vitamínu D, který se působením slunečního záření v kůži aktivuje na aktivní vitamin D, což je velmi prospěšné pro tělo. A neměli bychom zapomínat na potraviny s dostatečným množstvím karotenů. To je barvivo, které protektivně působí v kůži a zvyšuje dobu expozice na slunci bez rizika spálení. Karoteny jsou obsaženy v červené zelenině, jako je mrkev, červená řepa aj. Je možné koupit i syntetické karoteny ve formě pilulí, ale u přirozených karotenů je efekt mnohem větší.

Spustit audio