Kvalitní krém na opalování zakupte s prvním jarním sluníčkem

12. květen 2021

Po dlouhé zimě jsme se už všichni těšili na sluníčko, které je v současnosti důležité i kvůli vitamínu D. Bohužel, slunce také přináší nebezpečí. Spojení slunce a rakoviny kůže je stále častější. Právě na jaře při prvním sluníčku je kůže nejnáchylnější. Bez krémů na opalování se neobejdeme. Nejnebezpečnější kožní nádor je melanom.

Pryč jsou doby, kdy stačilo zakoupit krém na opalování těsně před letní dovolenou. Ještě před 20 - 30 lety byl u nás UV index kolem 4 – 5, zatímco v Austrálii už byl kolem 10. A už tehdy se u protinožců rakovina kůže často vyskytovala. Za tu dobu se ozonová díra výrazně zvětšila a tím se značně zvýšil UV index i u nás.

Přestože se na první jarní slunce vždy těšíme, měli bychom být velmi opatrní. Po zimě ještě není v kůži dostatek pigmentu, proto je kůže nejnáchylnější právě na jaře. Záleží také na fototypu daného jednotlivce. Jsou jedinci se světlou kůží, kteří mají sklon k rychlému spálení. Ochranný krém je chrání po mnohem kratší dobu než přirozeně snědé jedince. Naopak černovlasí mají pigmentu více a jejich kůže není tak citlivá. U tmavých fototypů je většinou pleť snědá i v zimě, ale i tento typ kůže s dostatečným pigmentem má své limity. Navíc na každého ochranné krémy fungují individuálně.

Slunce může způsobit i nehezké pigmentové skvrny

Opalovací krémy neřeší všechny možné problémy, které nám přemíra slunce může způsobit. Nepříjemné je i spálení nebo nebo pigmentové skvrny, které se mohou po silném slunění objevit. Výšku UV filtru proto vybíráme nejen podle daného fototypu (čím světlejší pleť, tím vyšší UV filtr), ale i podle doby pobytu na slunci. Tedy na jak dlouhou vycházku jarní vycházku chcete jít.

Samotný krém vás ale nezachrání. Krémy na opalování jsou pouze prevencí. Je nutné mít stále na paměti, že vzhledem k ozonové díře a dalším faktorům je ultrafialové sluneční záření ve vyšších dávkách organizmu výrazně škodlivé. Je nutné se dobře namazat krémem ještě před tím, než na sluníčko vůbec vyjdeme. Navíc pokud možno, nikdy nechoďte na slunce v pravé poledne. Ideálně pouze ráno do 11 hodin a odpoledne opět od 15hod, kdy paprsky nedopadají na kůži přímo. Raději si přes poledne udělejte siestu a odpočiňte si doma. Součástí je proto i ochrana očí, ochrana hlavy a dalších osluněných částí těla. Nejlepší je dobu oslunění na jaře postupně zvyšovat, aby si kůže na slunce mohla opět po zimě zvyknout. Začínáme od několika minut až po hodinu či dvě, podle reakce kůže.

Rakovina kůže se většinou objeví najednou

U některých typů nádorů je léčba téměř nemožná a život může zachránit pouze již zmíněná prevence. Oproti běžným pihám a mateřským znaménkům mají kožní nádory jinou barvu i nepravidelný tvar. Pokud se na toto onemocnění myslí a včas navštívíme kožního lékaře, léčba je radikální a jednoduchá.

Nejnebezpečnější je melanom. Je to kožní nádor z pigmentových buněk, kdy je léčba velmi svízelná až nemožná. Nutný je včasný záchyt. Nikdy není chyba jít k lékaři zbytečně. Nečekejte, až se melanom zaktivuje! Ke kožnímu lékaři zajděte okamžitě, pokud vaše mateřské znamínko nebo piha začne měnit barvu nebo tvar, začne svědit nebo krvácet.

Spustit audio

Související