Kvalitní zvěřinu koupíte přímo od myslivců. Najít toho svého je snadnější, než si myslíte

11. srpen 2021

V supermarketech je výběr zvěřiny omezený. Maso tam bývá mražené, drahé a často z dovozu. Naše příroda přitom poskytuje zvěřinu, která může svou kvalitou soupeřit s tím nejekologičtějším hovězím z tuzemské produkce. Stačí najít nejbližšího myslivce, který vám rád poradí, jak přípravu zvěřiny zvládnout i v domácích podmínkách.

Dnes v supermarketu běžně koupíte divočáka, jelena nebo dančí, tím ale nabídka většinou končí. Myslivci mohou nabídnout i muflona, bažanta, srnce nebo zajíce. Kde ale nejbližšího dodavatele zvěřiny hledat? „My jsme spustili webové stránky www.prozvěřinu.cz. Na těch stránkách naleznete prodejce zvěřiny, a to jak zvěřiny zpracované, tak hlavně zvěřiny - jak my říkáme - v dece, to je v kůži anebo v peří,“ doporučuje předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Volně žijící zvěř využívá jako svůj výběh celou českou přírodu. Zvíře je uloveno v přirozeném prostředí a bez stresu, což se projevuje i na kvalitě masa.

Myslivecká paštika s lesními plody z kuchyně šéfkuchaře Jaroslava Sapíka

 „Maso obecně ze zvěřiny obsahuje jednak Omega-3 mastné kyseliny a obsahuje také skupinu vitamínů B a další, takže v tomto případě dostáváme velmi kvalitní potravinu, která skutečně může být chápána i jako velmi vhodná pro rekonvalescenci po závažných nemocech,“ vysvětluje kardioložka z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Věra Adámková.

Silný vývar z bažanta vrátí sílu i po dlouhé nemoci

Prohlížitel zvěřiny Petr Koutenský ujišťuje, že zvěřina z legálních zdrojů je bezpečná. Jak ale poznat, že kus nepochází od pytláků? „Zvěřinu z legálního zdroje poznáte podle toho, že ten kus musí být vybaven nesnímatelnou žlutou plastovou plombou. Na ní je český lev a písmena CZ a nějaké číslo.“ Prohlížitel potom svým razítkem ručí za to, že jde o bezvadný kus, který splňuje přísné normy.

Zvěřinové recepty zvládnou i méně zkušení kuchaři

Myslivci jsou často nuceni prodávat pouze celé kusy zvěře. „Aby vám myslivci mohli prodat část zvěřiny, museli by disponovat takzvanou malou bourárnou zvěřiny, což je poměrně finančně nákladná záležitost a málokdo ji má,“ upozorňuje Petr Koutenský. „Pokud je celý kus na vás příliš velký, můžete se domluvit s kamarády nebo dvě tři rodiny, a rozdělit si ho.“ Ceny jsou v takovém případě příznivější než v supermarketech. Myslivec vám pak rád ukáže či poradí, jak takový kus zvěře zpracovat.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.