Kvalitu vody v kutnohorské úpravně U Svaté trojice hlídají i pstruzi a siveni v akváriu

27. březen 2019 17:34

Kutnohorská úpravna vody U Svaté trojice ve středu otevřela brány pro veřejnost. Několik stovek lidí se tam přišlo podívat, jak se „vyrábí“ pitná voda. Úpravna vody v současné době jede na výkon asi 100 litrů za sekundu a zásobuje asi 45 a 50 tisíc lidí vodou – tj. okres Kutná Hora, část okresů Havlíčkův Brod, Kolín a Posázaví směr Uhlířské Janovice a Sázava.  

„Přírodní voda z nádrže Vrchlice, kterou jímáme na úpravnu vody, prochází několika stupni úpravy vody,“ říká ředitel Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd ČR Martin Pivokonský

Ve velíně pracovníci úpravny monitorují kvalitu vody. „Okamžitě můžeme reagovat na změnu kvality vody,“ dodává vedoucí provozu úpravny vody Martin Navrátil.

U obří nádrže s pískovými filtry je v úpravně také velké akvárium. Uvnitř plave několik rybek. „Jsou to pstruzi nebo siveni, kteří jsou citliví na kvalitu vody. A kdyby se surovou vodou něco dělo, byla v ní nějaká toxická látka, tak to na těch rybách okamžitě poznáte. V horším případě zemřou, v tom lepším se začnou chovat nestandardně a to je signál pro úpravu vody, aby to začala řešit,“ vysvětlil Martin Pivokonský.

Na exkurzi do úpravny vody dorazili nejen místní obyvatelé, někteří přijeli dokonce až z Prahy. „Jako dítě jsem tu vodu pila a byla ohavná, dnes už je mnohem lepší, takže mne to potěšilo,“ svěřila se jedna z návštěvnic.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio