Kvalitu vody v přírodních koupalištích si můžete jednoduchým testem zkontrolovat sami

17. červenec 2019
Dopolední host

Léto je čas dovolených, výletů a koupání. Když to počasí dovolí. A pokud se rádi chodíte koupat do přírodní vody, je určitě dobré vědět, zda je její kvalita v pořádku. To můžete zjistit jednak na webových stránkách krajské hygienické stanice, anebo si sami udělat jednoduchý test.

Krajská hygienická stanice kontroluje veřejností využívané přírodní vodní plochy, které nemají žádného provozovatele. Ve Středočeském kraji jde zhruba o třicet míst. Každý rok vydává ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách seznam vodních ploch vhodných ke koupání. A zároveň i monitorovací kalendář.

 Jarmila Rážová

„Po celou letní koupací sezónu funguje čtrnáctidenní monitorovací interval, kdy se odebírají vzorky. A když se ta kvalita vody postupně zhoršuje, tak se interval zkracuje na týdenní,“ vysvětluje ředitelka krajské hygienické stanice Středočeského kraje MUDr. Jarmila Rážová. „Nejprve se provede vizuální kontrola, kdy se sleduje plovoucí znečištění. Dále se identifikuje průhlednost vody a nakonec následuje odběr vzorků pro analýzu.“

Výsledky pak krajská hygienická stanice umístí na svůj web, kde je pravidelně aktualizuje. Informace je ale možné najít i na portálu www.koupacivody.cz, kde jsou na mapě vidět všechna koupací místa, která jsou v České republice sledována.

Sinice jsou pro naše zdraví opravdu nebezpečné

Nejnebezpečnější je výskyt sinic, zejména jejich květu.

„Skutečně ohrožují lidské zdraví, protože se z nich uvolňují toxiny. Ty mohou způsobit problémy nejen naší kůži, ale například i poškodit ledviny. Koupání ve vodě plné sinic představuje opravdu velké riziko,“ upozorňuje Rážová.

Když se ale rozhodnete vykoupat na místě, které hygienická stanice nesleduje, můžete si alespoň sami pro sebe udělat malý orientační test kvality vody.

"Naberete vodu do PET lahve, uzavřete ji a necháte ji minimálně dvacet minut stát na slunci. Když k víčku vystoupá zelená jehličková směs a zůstane na hladině, znamená to, že jsou ve vodě sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně znečištěná v celé lahvi nebo je znečištěná spíš u dna, pak jde o neškodné řasy," popisuje hygienička.

V současné době je kvalita přírodní vody ve středních Čechách velice dobrá. Mírně zhoršená je jen na několika málo místech. „Je to jezero Ostrá na Nymbursku, rybníky Jureček a Vyžlovka na Praze-východ, Nový rybník v Příbrami, Pilský rybník u městečka Sedlec-Prčice a rybník Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku,“ uzavírá ředitelka krajské hygienické stanice Středočeského kraje MUDr. Jarmila Rážová.

Spustit audio