Kvark

19. říjen 2004

Letošní Nobelovu cenu za fyziku dostali vědci, kteří se výrazně zasloužili o poznaní elementárních částic zvaných kvarky. Tentokrát ode mne nečekejte ani pokus o podrobnější vysvětlení, co to kvarky vlastně jsou. Spokojme se s konstatováním, že částice jsou nejmenší stavební látky v přírodě, mnohem menší než atomy, a že kvarky jsou jedny z mnoha částic.

Nás ovšem zajímá jazykové zákulisí pojmenování kvarku. To slovo je podobné českému škvarek, ale nemá s ním samozřejmě nic společného. Souvislost mezi kvarkem a škvarkem by byla kuriózní, ale to, jak slovo kvark vzniklo, je asi ještě kurióznější. Nás ovšem zajímá jazykové zákulisí pojmenování kvarku. To slovo je podobné českému škvarek, ale nemá s ním samozřejmě nic společného. Souvislost mezi kvarkem a škvarkem by byla kuriózní, ale to, jak slovo kvark vzniklo, je asi ještě kurióznější. Kvarky objevil nebo v tomto případě by asi bylo vhodnější použít výraz "představil si" na počátku 60. let minulého století americký fyzik Murray Gell-Mann, ostatně za svou práci také dostal Nobelovu cenu. O tom, jak došlo k tomu, že se kvarky jmenují právě kvarky, píše Isaac Asimov ve svých Slovech vědy. Gell-Mann, prý to slovo vybral z poslední knihy velikána moderní prózy irského spisovatele Jamese Joyce, která se jmenuje Finnegans Wake, což se u nás překládá jako Plačky nad Finneganem. Je to kniha plná slovních hříček, neobvyklých až kuriózních slov a tvarů. A Gell-Mannovi se zalíbilo slovo quarks v Joycově větě Three quarks for Musther Mark, což je věta, která neznamená nic, ale možná to prý je zkomolení věty Three quarts for Mister Mark, tedy Tři piva pro pana Marka. Quart je totiž anglické pojmenování objemové míry, čtvrtiny galonu, jinak řečeno dvou pint. V českém překladu Asimovových Slov vědy se sice slovo quarts překládá jako malé pivo, avšak dvě pinty, tedy kvart neboli čtvrtka na naše současné míry obnáší 1,13 litru, takže o mělé pivo v žádném případě nejde, spíš o tuplák.

Michal Novotný

Fyzik Gell-Mann však tyhle objemově pivní problémy neřešil, jemu se prostě líbilo nesmyslné slovo quarks, a tak jím pojmenoval nově objevené elementární částice.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.