Kvasnice nepatří jen do těsta. Našemu zdraví poslouží i jinak

Buchty, chleba, knedlíky nebo domácí housky se neobejdou bez kostky pekařského droždí. Kvasnice, jak se mu lidově říká, jsou dobré nejen pro docílení krásně nadýchaného pečiva. Jsou také výborné pro naše zdraví.

Obsahují velké množství vitamínů ze skupiny B, a proto jsou výborné na vlasy, nehty, pokožku a dokonce i nervy. Navíc obsahují také zinek, selen a chrom, který potlačuje chuť na sladké. Pokud vám tedy kvasnicový odér nevadí, měli byste je vyzkoušet čerstvé – drží si v sobě nejvíce prospěšných látek.

Mám pro vás dva klasické recepty. Nejdříve kvasnicová pomazánka. Na lžíci oleje zpěňte jednu cibuli, přidejte 2 kostky rozdrobeného droždí, a když se rozpustí, vmíchejte 3 celá vejce. Dochuťte solí, pepřem a drceným kmínem. A druhý recept je pro krásu. Kvasnicovou masku připravíte z 1 kostky kvasnic a 1 lžíce medu nebo mléka. Naneste na obličej a po 30 minutách opláchněte.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio