Květákový krém v moderním provedení se sušenou řepou zachutnal Věře Nerušilové

V pražské restauraci Lounge bar velí zkušený šéfkuchař Jaroslav Zahálka. Umí mimo jiné perfektní květákový krém. Moderní verzi klasické české polévky, kterou zdobí plátky červené řepy, naučil Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala i speciálního hosta v podobě zpěvačky Věry Nerušilové.

Květákový krém s červenou řepou

celý květák (cca 1kg)
100 g pórku (bílá část)
100 g cibule
60 g másla
200 ml mléka
200 ml smetany
muškátový oříšek
kurkuma
1 l vody
sůl
celá červená řepa (syrová)
1,5 lžíce vinného octa

V kastrolu rozpusťte 30 gramů másla a přidejte nakrájený pórek a cibuli. Zeleninu nechte pustit cukr. Přidejte uvařený květák

Postup:

Květák očistíme, odstraníme košťál a rozdělíme na růžičky. Vařte v kastrolu s osolenou vodou na skus 7 až 10 minut. Uvařený květák dejte zchladit do ledu. Květák se díky tomu dále nerozvaří. Vody, ve které se květák vařil, se ale nezbavujte, ještě se následně využije.

Cibuli a bílou část pórku nakrájejte najemno. V kastrolu rozpusťte 30 gramů másla a přidejte nakrájený pórek a cibuli. Zeleninu nechte pustit cukr.

Přidejte uvařený květák, špetku kurkumy, nalijte smetanu a mléko a společně provařte. Přilijte trochu vody z uvařeného květáku, špetku muškátového oříšku, osolte a opět provařte přibližně deset minut. Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixerem. Na dochucení přidejte vinný ocet, dva lístky bazalky a trochu na másle orestovaných růžiček květáku.

Červenou řepu očistěte a nakrájejte na plátky, které osolte a poté usušte v sušičce na ovoce

Červenou řepu očistěte a nakrájejte na plátky, které osolte a poté usušte v sušičce na ovoce. Alternativně lze plátky vložit do rozehřáté trouby na tři hodiny na 45 až 50 stupňů. Řepu ale lze také osmažit na pánvičce s trochou oleje. Takto připravené řepa slouží jako ozdoba při podávání polévky. Dozdobit můžeme bazalkou.

Jaroslav Zahálka

Vyučil se v gastronomickém učilišti v Praze U Krbu. Je členem Clubu des Chefs des Chefs, který sdružuje kuchaře, kteří připravují menu pro hlavy státu. Tvrdí, že práce kuchaře je úžasná, když ji máte rádi. Každý den můžete objevovat nové a nové věci, ochutnávat suroviny a jídla, o kterých někteří lidé nemají ani ponětí, že existují, nebo si je ani nebudou moci nikdy dovolit. S tímto oborem se dá i hodně cestovat a poznávat jiné kuchyně a produkty. Vaří s láskou, poctivě a miluje českou kuchyni.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka