Květiny, bylinky, drůbež a hmyz. To je přírodní Zahrada u malíře v Myslovicích

6. říjen 2020

Udržitelné pěstování v souladu s ekologií představuje návrat ke kořenům a k tomu, jak asi o své zahrádky pečovaly naše babičky a prababičky. Zahradu splňující všechny principy pro zisk certifikátu Přírodní zahrada a Ukázková přírodní zahrada vybudovala Věra Dvořáková z Myslovic na Klatovsku.

Přírodní Zahrada u malíře v Myslovicích na Klatovsku

Hojně zarostlé a rozkvetlé zahrádky, okrasné květiny vedle bylinek, vzrostlá tráva pro dobytek a všude plno motýlů, včel a dalšího hmyzu a živočichů. Zahradu jako z pohádky vytvořili manželé Dvořákovi poté, co se před více jak 15 léty nastěhovali do obce Myslovice. Paní Věru to stále více táhlo na zahradu a jejím cílem bylo vybudovat pravou venkovskou, babičkovskou, bujně kvetoucí zahradu, bez tújí a tvarovaného jehličí.

Přírodní Zahrada u malíře v Myslovicích na Klatovsku

Zahradě nechybí ani život. „Všechna zvířata tady mají svobodný pohyb a mohou všude, protože já nemám ráda, když jsou zavřená. Ale samozřejmě tímto trpí okrasná výsadba, takže vždy, když něco sázím, tak musím prokládat kameny, abych zvířatům ztížila v tom porostu pohyb,“ objasnila Věra Dvořáková.

Jaká jsou kritéria pro zisk certifikátu?

Majitelka zahrady se před pár roky dočetla v časopise, že existují přírodní zahrady a jejich certifikace a zjistila, že ta její splňujeme všechna kritéria. Projekt motivuje lidi, aby přestali používat chemii na svých pozemcích. „Základní kritéria jsou tři, nesmí se používat žádné chemické postřiky, žádná minerální hnojiva ani rašelina. Musí zde být například zeleninový záhon a musí se dbát i třeba na zadržování vody na pozemku. Poté se musí tvořit rozdílné biotopy, které jsou vhodné pro existenci různých živočichů,“ vysvětila držitelka certifikátů Přírodní zahrada a Ukázková přírodní zahrada Věra Dvořáková.

Přírodní Zahrada u malíře v Myslovicích na Klatovsku

Její zeleninová zahrádka je obehnaná dřevěným plůtkem tak, jak to bývá zvykem na vesnicích, aby tam nemohly kachny nebo slepice. Záhony zde nejsou velké, užívají se spíše na sezónní zeleninu. Paní Věra se zaměřila také na pěstování aromatických druhů bylin, ze kterých poté zpracovává například vonné směsi pro aromalampy.

Jak taková přírodní zahrada vypadá i to, jak se v čase mění, může každý posoudit sám. Věra Dvořáková na své zahradě pořádá různé akce a po předchozí domluvě i komentované prohlídky.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio