Květná zahrada v Kroměříži má po obnově opět svoji původní barokní podobu

5. červenec 2018
Česko – země neznámá

Květná zahrada v Kroměříži ve Zlínském kraji je společně s Arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou zapsána od roku 1998 na seznamu Světového dědictví UNESCO. A v letech 2012 až 2014 prošla kompletní rekonstrukcí. Obnovily se především dlouho zaniklé části.

Při přípravě vycházeli odborníci z dochovaných ikonografických pramenů, z nichž nejdůležitější bylo album grafických listů od Justuse van den Nypoorta ze 17. století. Díky nim se podařilo Květné zahradě v Kroměříži vrátit její původní barokní podobu.

Hlavní ideou celého projektu bylo zpřístupnit ty části Květné zahrady, u kterých došlo v uplynulých staletích k výraznému poškození. Návštěvníkům se proto otevřely prostory Holandské a Pomerančové zahrady, Ptáčnice a Králičího kopce.

Z hlediska historické hodnoty je Květná zahrada v Kroměříži celoevropským unikátem. Vznikla na pomezí renesance a baroka a v tomto stavu se dochovala až do 21. století.

Květná zahrada v Kroměříži ve Zlínském kraji je společně s Arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou zapsána od roku 1998 na seznamu Světového dědictví UNESCO

V současné době pečuje o Květnou zahradu celkem 14 zahradníků, kteří mají nejvíc práce s ořezem zelených stěn. Těch je v zahradě několik kilometrů. Zhruba stejný počet lidí pracuje i v Podzámecké zahradě, kde je pro změnu víc práce se sečením trávy.

Květná zahrada v Kroměříži je otevřena celoročně. Podle Jana Obšívače z Národního památkového ústavu Kroměříž nemusí být zahrada atraktivní pouze v období květu: „I ta zimní poetika, když je zahrada pod sněhem, má něco do sebe a řada návštěvníků to skutečně využívá. Sezónu začínáme výstavou kamélií na přelomu února.“

https://www.zamek-kromeriz.cz/cs

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři