Kvůli rekonstrukci Barrandovského mostu vypluje v pondělí nový přívoz z Velké Chuchle do Modřan

14. květen 2022 07:45

Cestující či cyklisté budou moci při rekonstrukci pražského Barrandovského mostu využít nový přívoz P4 mezi Velkou Chuchlí a Modřany. Poprvé vypluje v pondělí 16. května v 7 hodin ráno. Interval bude 20 minut uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

U přívozu bude umístěn stojan se sdílenými koly. V MHD bude při rekonstrukci mostu například posílena tramvajová linka číslo 21, prodloužena trasa linky číslo 17 a častěji pojedou vlaky mezi Zbraslaví a Braníkem. Prodlouženy byly také některé vyhrazené autobusové pruhy.

Silničáři začnou v sobotu vyznačovat dopravní omezení, která si oprava vyžádala. Samotná rekonstrukce začne v pondělí a je rozložena do několika roků. Letos práce potrvají 110 dní a vyjdou na 594,5 milionu korun. Most z roku 1983 je součástí městského okruhu a denně jej přejede na 140 000 aut. Dosud nebyl opravován.

„Kromě všech dalších již oznámených opatření v MHD souvisejících s rekonstrukci mostu, jsme se rozhodli zavést ještě nový přívoz, který pomůže zejména obyvatelům Velké Chuchle. O jeho zřízení usilovaly rovněž dotčené radnice,“ řekl Scheinherr.

Přívozem se lidé z Velké Chuchle dostanou od autobusové zastávky Dostihová do Modřan, kde budou moci přestoupit v zastávce Belárie na některou z tramvajových linek. Loď pomůže rovněž cyklistům, neboť kvůli bourání rampy ze Strakonické na Barrandovský most bude v okolí mostu uzavřena cyklostezka A1 na levém břehu Vltavy. Cyklisté tak přeplují a budou moci pokračovat po druhém břehu.

V pracovních dnech pojede víc vlaků

Od pondělí pak České dráhy posílí v pracovní dny železniční dopravu mezi Zbraslaví, Modřany a Braníkem. Ve špičce pojedou motorové soupravy na této trase každou čtvrthodinu namísto současných 30 minut.

Na zastávkách Modřany a Braník bude možné přestoupit na další spoje MHD, především pak na tramvajové linky. „Dál do centra nelze vlaky posilovat kvůli kapacitě trati,“ řekl Scheinherr.

Všechny linky MHD, které po mostě jezdí, budou zachovány. Pouze linka číslo 125 ze Smíchovského nádraží na Skalku bude rozdělena na X125 ze Smíchova na Háje a na číslo 125, která pojede mezi Skalkou a Hájemi. Posílena bude tramvajová linka číslo 21, která výjimečně pojede z Braníka ke Smíchovskému nádraží. Tramvaj číslo 17 bude prodloužena až do Vozovny Kobylisy.

Posunuto bylo molo přívozu mezi Prahou 4 a 5 blíže k Dvorcům a v ranní špičce popluje častěji. Na cyklostezkách podél Vltavy přibudou stanovitě sdílených kol v místech, kde nyní nejsou.

Jako první silničáři v sobotu na mostě vyznačí dopravní omezení. V neděli pak najedou na most těžké stroje jako frézy, bagry nebo sklápěče. V pondělí začne frézování vozovek na mostě i na rampě. Příští týden ve středu začne bourání rampy a dělníci zároveň začnou opravovat římsy na mostě.

autor: Von
Spustit audio