Kvůli sérii vloupání do domů kolem Prahy má policie speciální tým

31. prosinec 2019

Středočeská policie zřídila speciální tým kvůli sérii vloupání do rodinných domů kolem Prahy. Jeho prioritou je objasnění skutků a zadržení pachatelů.

Počty případů vykradených domů se začaly zvyšovat od září především na území Prahy-venkov jih, která zahrnuje část okresů Praha-východ a Praha-západ, uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

"Na každé vybočení z možného standardu, tedy i na tuto aktuální situaci, policie reaguje opatřeními, současně ale podrobuje veškeré případy důkladným analýzám z důvodu zjištění možných souvislostí," řekla Suchánková.

Zvláštní tým funguje podle Suchánkové od září. Zabývá se jak samotnou analýzou všech případů, tak i preventivními a operativními opatřeními.

Středočeská policie řešila do letošního listopadu bezmála 700 případů vloupání do rodinných domů napříč všemi územními odbory. Na Praze-venkov jih byl počet těchto případů od počátku roku do listopadu přes 150, přičemž největší nárůst byl zaznamenán právě od září, a to 80 případů.

"Nejvíce dotčenými jsou obce a lokality spadající pod obvodní oddělení Jesenice a Kamenice. Na každém z těchto území eviduje policie kolem tří desítek vloupání do rodinných domů," řekla Suchánková.

Podle policie má vloupání do domů na svědomí dobře organizovaná skupina pachatelů. "Středočeská policie směřuje do dotčených lokalit jak uniformované policisty s ohledem na preventivní působení, tak i další složky a prostředky, jejichž činnost s ohledem na operativní zaměření nelze z pochopitelných důvodů blíže specifikovat," řekla mluvčí.

Policie žádá obyvatele dotčených lokalit, aby na linku 158 neprodleně hlásili pohyb cizích osob, vozidel nebo nestandardní jednání. Zároveň nemají sdělovat, kdy jsou mimo domov, a to ani prostřednictvím sociálních sítí. Policie radí, aby lidé používali alarmy a a další bezpečnostní systémy, pokud je jimi jejich dům vybaven.

zdroj: ČTK
Spustit audio