Kvůli větrné bouři Mortimer zasahovali v pondělí středočeští hasiči na stovkách míst. Nejčastěji na východ od Prahy a na Benešovsku

1. říjen 2019

Stovky výjezdu měli na svém kontě během pondělí středočeští hasiči. Likvidovali následky větrné bouře Mortimer v našem kraji. K prvnímu spadlému stromu vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Jílové po půl páté ráno na silnici u obce Sulice. Vítr foukal velmi silně už mezi šestou a sedmou hodinou, kdy bylo na operační středisko ohlášeno 21 mimořádných událostí.

Intenzita větru v kraji dosáhla svého maxima mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou, pak následoval opět pozvolný pokles. V době nejvyšší zátěže byla desetičlenná směna sloužící na operačním středisku posílena o další čtyři příslušníky. „Před polednem bylo během jedné hodiny na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje nahlášeno tolik událostí jako obvykle za celý den,“ potvrdil mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

V průběhu 18 hodin středočeští profesionální a dobrovolní hasiči vyjížděli ke 266 událostem, které přímo souvisely s neobvykle silným větrem. Nejvíce událostí, celkem 46, vzniklo v okrese Praha-východ, následovaly okresy Benešov, Příbram a Kolín s necelými 30 událostmi. Středočeští hasiči vyjížděli v několika případech také mimo kraj. K uvedeným zásahům vyjíždělo celkem 357 hasičských vozidel.

Na Mladoboleslavsku převrátil nárazový vítr soupravu s nákladním automobilem, který převážel polystyren

Vítr způsobil nejvíce komplikací v dopravě. Na mnoha místech byla v důsledku pádu stromů na vozovku nebo trať přerušena silniční a železniční doprava. Například na silnici I/38 poblíž Bratronic na Mladoboleslavsku převrátil nárazový vítr soupravu s nákladním automobilem, který převážel polystyren. Podobná nehoda se stala u obce Pacov na Říčansku. V Hudlicích na Berounsku spadl strom přímo na auto. U Nižboru na Berounsku najel vlak do stromu spadlého na trať. U obce Postupice na Benešovsku spadl strom na elektrické vedení tak, že zasahoval do průjezdného profilu železnice.

Popadané stromy způsobily velké komplikace také v energetice, kdy na více než deseti místech v kraji poškodily nebo přerušily elektrické vedení.

Hasiči odstraňují v kraji desítky popadaných stromů

Poryvy větru páchaly škody i na majetku. V Mělníku, Poděbradech, Velkém Přítočně, Odolené Vodě, Bystřici, Malešově, Trhovém Štěpánově a v obci Láz došlo k utržení střešní konstrukce. „V závislosti na okolnostech zasahovaly jednotky za pomoci výškové techniky, případně byli povoláni hasiči s výcvikem pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou. V Mníšku pod Brdy spadl vzrostlý strom na chatu, kterou velmi poškodil. Žena, která byla uvnitř, zraněna nebyla. I všechny ostatní události způsobené počasím se obešly bez zranění.

autor: Von
Spustit audio