Kýlu si můžeme způsobit sami zvednutím těžkého břemene

25. leden 2023

Kýla je nepříjemné bolestivé poranění, které může způsobit omezení v aktivním životě a působit větší problémy. Je to ve své podstatě otvor – můžeme říci díra v břišní stěně, přes kterou se vyklenují pod kůži vnitřní orgány. Vyskytuje se především v místech, ve kterých je břišní stěna oslabená. To jsou třísla a oblast pupku. Proto se nejčastěji objevuje tzv. kýla tříselní nebo pupeční. Často si jí ale způsobíme neopatrností sami.

Kýla nejčastěji vzniká přetížením břišních svalů. Pokud přeceníte svoje možnosti a rychle zdvihnete nějaké těžké břemeno, například pytel cementu, může Vám nejen tíhou vyběhnout ploténka v páteři, ale také možná ucítíte píchnutí v podbřišku, konkrétně v oblasti třísel nebo pupku.

Právě tam je totiž břišní stěna nejvíce oslabená. Přetížením pak praskne a vytvoří se v ní otvor. Nejčastěji se v tomto místě objeví boule, ale není to pravidlem. Někdy je vyboulení skryté v tkáni a objeví se tzv. měkké tříslo.

Je to začátek vzniku kýly, protože vazy se v daném místě náporem rozvlákní a uvolní. Pokud tedy ucítíte po zvednutí nějakého těžkého předmětu ostrou bolest v oblasti břicha, rozhodně zajděte co nejdříve za praktickým lékařem, který pohmatem břišní dutinu vyšetří.

Uskřinutí střeva jako nejhorší možný scénář

Kýla, která se včas nezjistí a postupně se zhoršuje, totiž není nic příjemného. V místě se začne tvořit kýlní branka, kudy se mohou postupně dostávat ven pod kůži střeva a jsou hmatatelná.

Jestliže střevo zůstane v malém otvoru vyhřezlé a kýlní branka se pod ním stáhne, je již nezbytná okamžitá operace. Operace je nutná až při akutním stavu. Pokud je kýla pouze v začátcích, je možné jí mít nějakou dobu pod kontrolou. Rozhodně se nesmí dané místo zatěžovat a vyhřeznutí střev může pomoci i speciální pás, který se nasazuje v leže a který vyhřeznutí brání.

Při zhoršení si operaci raději dojednejte zavčas

Vedle časté tříselné kýly je běžná i kýla pupeční. Vznikne také při zvedání těžkého břemene. V tom případě se kýlní branka utvoří pod pupíkem a samotný pupík se pak již pohledově výrazně zvětší. Může se jednat o kýlu v délce 2 – 5 cm, která je již značně viditelná.

Přestože je možné kýlu péčí i opatrností udržovat bez jejího zhoršení, většinou nás nakonec operace stejně nemine. Pokud se zvětšuje, je rozhodně moudřejší se včas na operaci objednat než riskovat výše popsané uskřinutí střeva, které je velmi bolestivé a nebezpečné.

Spustit audio