Labyrinty v zámeckém parku v Loučni vás zavedou do celého světa. Projít jich můžete celkem dvanáct

11. červen 2020

Zámek Loučeň ve Středočeském kraji je ideálním místem pro romantický výlet. Zážitkem je nejen samotná návštěva barokního zámku z počátku 18. století. Zámecký park nabízí navíc jednu zajímavost - rozsáhlé Labyrintárium. To vás vrátí do doby, kdy zdejší majitelé Thurn-Taxisové v polovině 19. století původní barokní zahradu postupně proměňovali ve stylu anglických parků. Bloudit a rozjímat tu můžete na ploše 23 hektarů.

Pokud vás letos trápí omezené možnosti cestování do zahraničí, Labyrintárium zámku Loučeň vám to plně vynahradí. Během jedné návštěvy vás zavede do všech světových stran. Letošní projekt nazvaný „Nemusíte jezdit do světa, svět naleznete na zámku Loučeň,“ propojuje všech dvanáct zámeckých bludišť a labyrintů s bratrskými labyrinty celého světa. Kromě toho vás čekají i rarity – labyrint prstový, světelný, palisádový a písmenkový. A ve dvou z nich zavítáte i do historie.

Než se do nich ale vydáte, měli byste vědět, jaký je mezi nimi rozdíl. V bludišti opravdu hrozí, že zabloudíte. Zato v labyrintu se můžete procházet, meditovat a vychutnávat si točité cestičky vyrobené z různých materiálů, které vás bezpečně dovedou do cíle. Labyrinty mají návštěvníka nabít energií a umožnit mu dokonale si vyčistit hlavu.

Bludiště a labyrinty v zámeckém parku propojuje přesně vytyčená naučná stezka, na které se mimo jiné dozvíte, jakou hrál labyrint mnohdy tajemnou roli v rozličných světových kulturách - od starověkých Keltů až po indiánské kultury amerického kontinentu.

Pískovcový labyrint na zámku v Loučni

U každého bludiště i labyrintu jsou uvedené jejich „bratrské verze“ v zahraničí. Některé jsou postavené v přímé inspiraci filozofií jiných kultur. Projít se tak můžete například labyrintem pískovcovým, který vás dovede až ke slunci indiánů nebo labyrintem travnatým, který vás naopak provede do kříže – symbolu Boha v evropské historii. Čeká vás také výlet do historie v podobě kamenného labyrintu Keltů nebo labyrint prstový, který si můžete vyzkoušet pod dohledem legendárního strážce labyrintů, Minotaura. U královského labyrintu se propojíte s labyrintem ve francouzském Chartres i s katedrálou sv. Víta v Praze.

Díky ucelenému projektu loučenského zámku „Přijeďte zažít den nebo týden“ vás navíc čeká dokonalý servis pro návštěvníky včetně ubytování, možnosti zapůjčení elektrokol či slev na návštěvu partnerských turistických destinací v okolí. A že je kam se vydat. Kromě krásné přírody například do blízkého ZOO Chleby nebo do zábavního parku Mirákulum v Milovicích a na další turisticky zajímavá místa.

Spustit audio