Ladislav Žoha zvířata miluje od dětství. Doma jich má na 250!

28. září 2020

V obci Buš v okrese Praha západ žije Ladislav Žoha. Jeho celoživotním koníčkem, a posléze zaměstnáním, se stal chov zvířat. Pracoval v pražské zoo jako ošetřovatel slonů a žiraf. Nyní je manažerem chovatelských výstav v Lysé nad Labem. Navíc působí jako předseda nejstaršího klubu chovatelů u nás.

Hejno barevných andulek, kakariki rudočelý neboli kozí papoušek, loriové tříbarví novoguinejští, loriové mnohobarví jižní, ale také kolekce křečíků. V „opičím ráji“ lvíčkové zlatohlaví či lemuři kata. Na 250 živočichů, převážně ptáků, chová Ladislav Žoha. A kdy s tímto koníčkem začal? „To bylo ve třetí třídě,“ vzpomíná pan Ladislav. Rodiče mu tehdy dovolili koupit dvě korely chocholaté. Na gymnáziu vyhrál oblastní kolo biologické olympiády. Díky tomu nahlédl do zákulisí zoologické zahrady v Praze. A po střední škole tam nastoupil. Nejprve jako chovatel slonů, poté žiraf, a nakonec jako provozní v oddělení krmiv.

Předseda Klubu přátel exotického ptactva

Ladislav Žoha je dlouholetým předsedou Klubu přátel exotického ptactva. Spolek s celostátní působností, s několika pobočkami po celé republice, je nejstarším spolkem chovatelů u nás. Jedním ze zakládajících členů klubu byl profesor Jiří Janda, zakladatel pražské ZOO. Klub každoročně pořádá oblíbené výstavy exotického ptactva v Botanické zahradě v Praze Na Slupi; letos to bylo po jedenaosmdesáté. Klub byl založen v roce 1930, slaví už 90 let!

Manželé Žohovi

Miluje chůvičky

Když se vrátíme k jeho domácímu chovu, koho má pan Ladislav nejraději, z té 250hlavé party? „Mými největšími oblíbenci jsou chůvičky japonské,“ říká. „Je to takový malinký domestikovaný ptáček, který vlastně ve volné přírodě neexistuje. Vyšlechtili ho v Japonsku, mimo jiné se mu snažili vtisknout vlastnost, aby uměl odchovávat cizí mláďata. Chovatelé občas, jak se snaží něco vylepšit, taky něco zkazí. Poslední roky už se běžně stávalo, že chůvičky měly problém odchovat svá mláďata, natož aby se dokázaly postarat o cizí. Já tady léta mám sice nestandardizované a nevýstavní chůvičky, zato mi dokážou stále odchovávat jakékoliv mláďátko příbuzného druhu, které jim podložím.“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.