Ladův kraj vystihuje slovo malebný, říká předseda svazku obcí mikroregionu David Michalička

29. říjen 2021

Ladův kraj se rozkládá jihovýchodně od hlavního města, mezi Prahou a řekou Sázavou. Pojmenovaný je po oblíbeném malíři a spisovateli, rodákovi z Hrusic. Romantická kopcovitá krajina je plná kulturních, historických a přírodních zajímavostí, ke kterým vedou turistické a cyklistické trasy. Půvabným krajem nás v pořadu Tady to znám provedl předseda svazku obcí tohoto mikroregionu David Michalička.

Přesné vymezení Ladova kraje by se dalo popsat jako trojúhelník mezi městem Říčany, Černými Voděrady ve východním cípu a obcí Senohraby na jihu. Ladovy rodné Hrusice se přitom nacházejí v samotném srdci mikroregionu, který v současné době sdružuje 24 obcí.

Podle předsedy Svazku obcí Ladova kraje a zároveň starosty Říčan Davida Michaličky se dá celá lokalita popsat stručně jedním slovem: malebná. „Když budete Ladovým krajem cestovat, ať už pěšky nebo na kole, zjistíte, že to není ani rovina, ani velké hory nebo kopce, že je to tam zkrátka tak akorát,“ usmívá se.

Celý Ladův kraj je protkaný stezkami. Největší okruh, který pokrývá v podstatě celou oblast, se jmenuje Krajem Josefa Lady a měří 70 kilometrů. „Takže ten bych doporučil spíš pro zdatné cyklisty. Na něm narazíte například na hvězdárnu na Ondřejově, která má největší dalekohled v naší zemi, na zříceninu hradu Hláska nad Sázavou a na spoustu restaurací, kde skvěle vaří. A nesmíme zapomenout na pivovar ve Velkých Popovicích, kde se ráda zastaví mužská část výletníků,“ je přesvědčený starosta Říčan.

S dětmi vyrazíte za kocourem Mikešem

David Michalička

Pro rodiny s dětmi je určená Cesta kocoura Mikeše, která začíná v Říčanech a vede přes Světice, Tehov na Klokočnou, což je nejvyšší místo celé trasy. „V Klokočné jsou tři výborné restaurace. Každá z nich je úplně jiná. V jedné z nich navíc vaří známý šéfkuchař Jaroslav Sapík. A dál pak cesta vede přes Struhařov do Mnichovic, ze kterých už je to jenom kousek do Hrusic, kde je cíl v muzeu Josefa Lady,“ popisuje David Michalička.

Kromě toho narazíte v Ladově kraji i na řadu památek. Třeba na Zámek Berchtold v Kunicích nedaleko Strančic. K němu přiléhá krásně upravený park plný miniatur českých hradů a zámků. Pro děti je tam navíc skoro každý víkend připravený bohatý program.

„Já osobně mám moc rád zříceninu hradu Hláska ve Zlenicích, která stojí na skále nad řekou Sázavou. Přímo pod zříceninou je historická plovárna, kde je možné se občerstvit a také využít přívoz, přejet na druhou stranu řeky, k hotelu Kormorán. Tam je oblíbené místo vodáků, kde je i kemp a možnost zapůjčení lodí,“ dodává David Michalička.

Jaké další trasy jsou pro turisty v Ladově kraji připraveny a jaké akce chystá po celý rok Svazek obcí Ladova kraje, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio