Laguny na dálnici, popadané stromy, stoupající voda v potocích. Noční bouřky zaměstnaly hasiče v kraji i v Praze

20. srpen 2022 12:22

Středočeští hasiči v noci na sobotu zasahovali téměř u 80 případů souvisejících s bouřkami. Většinou odstraňovali popadané stromy, nejvíce na Benešovsku, pomáhali také s čerpáním vody. Během sobotního dopoledne další desítky případů v kraji ještě přibyly.

Z celkového počtu výjezdů ve středních Čechách bylo 46 u popadaných stromů a 15 odstranění nebezpečných stavů, jako jsou uvolněné části střech, poletující předměty a podobně. Nejvíce na Příbramsku. "Mezi další zásahy související s počasím patřilo i čerpání vody. U tohoto typu zásahu jsme zasahovali během noci sedmnáctkrát, nejvíce na Příbramsku," uvedl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. ¨

V Praze hasiči zasahovali hlavně u lagun na komunikacích a čerpali vodu ze zatopených míst. "Ve dvou případech pak vyprostili uvízlá vozidla z laguny. Na několika místech pak odstranili popadané větve," sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči v noci vyjížděli k několika zásahům po celé republice

Například v Hostivaři museli hasiči odčerpat vodu ze zatopených komerčních prostor. Na 5. kilometru dálnice D1 pak pročistili odtok podél komunikace, která byla zatopena dešťovou vodou ve výšce 20 centimetrů v délce 15 metrů. "Po 23. hodině v Praze déšť ustal, v noci pak ještě bylo několik přeháněk, proto jednotky ještě vyjely k několika událostem i v nočních hodinách," dodal Kavka.

Kousek od Průhonic se vytvořila asi dvacet centimetrů hluboká laguna, která výrazně zpomalila provoz. Hasiči tam museli propláchnout odtokový kanál, aby se voda dostala pryč. Podobné problémy voda dělala i na dálnici D5.

Bouřky očekávali meteorologové také v sobotu, hlavně ve východní polovině republiky a až tak okolo osmé večer.

„Později večer na východě a severovýchodě bude déšť vydatnější. Během dne zejména ve východní polovině území Česka se místy budou vyskytovat bouřky, ojedinělé i silné,“ upřesňuje Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Déšť zvedá i hladiny říček  potoků 

Za posledních 24 hodin pršelo nejvíce v jihozápadní polovině Čech v okolí Plzně a v pásu táhnoucím se severojižním směrem přes Prahu a Středočeský kraj. Ve velmi silných bouřkách tam spadlo 20 až 50 milimetrů vody, ve stanici Zbiroh Švabín dokonce téměř 85 milimetrů. ČTK o tom v sobotu informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V pátek večer a v noci na sobotu stoupaly zejména menší toky v povodí horní a střední Vltavy, přítoky Vltavy v Praze a středních Čechách. Zvedaly se i hladiny takzvaných zdrojnic a dolních přítoků Berounky, Malše, Lužnice, přítoky Sázavy, ale také některých toků na severu Čech jako Ploučnice.

"Srážkami zasažené toky jsou převážně rozkolísané, některé již po kulminaci. V závislosti na přetrvávajících srážkách v jihozápadní polovině Čech jsou některé toky dnes ráno ještě na vzestupu. Nejvíce zasažené toky v povodí Berounky jsou rozkolísané nebo již klesají," uvedli meteorologové.

autoři: iROZHLAS.cz , Von
Spustit audio