Lanovka na Petřín změní svou podobu. Dopravní podnik vyhlásil mezinárodní soutěž na nový design vozů

19. říjen 2021

Druhou nejnavštěvovanější pražskou dominantu čekají změny. Vozidla lanovky na Petřín se budou kompletně modernizovat jak zvenku, tak zevnitř. Dopravní podnik vyhlásil mezinárodní soutěž pro designéry z celého světa, kteří se mohou hlásit do 1. listopadu 2021.

Podoba petřínské lanovky se v historii měnila vždy zhruba po 30 letech a každá z generací jí přinesla jedinečný design. Stávající lanovka slouží už 35 let, Dopravní podnik se proto rozhodl pro její obměnu a vyhlášení soutěže, do které se mohou přihlásit designéři z celého světa.

Jak uvádí Dopravní podnik v tiskové zprávě, oba nové vozy mají mít každý kapacitu až 120 cestujících. Designér má navrhnout jak karoserii, tak interiér. Návrh má být nadčasový, moderní, musí taky respektovat trendy veřejné dopravy 21. století a brát v potaz, že se jedná o jednu z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších dominant Prahy.

Dopravní podnik společně s Prahou chtějí lanovku kompletně zrekonstruovat do roku 2025, a to jak dráhu, tak vozy. Vítěze soutěže na podobu vozů pak má vybrat pětičlenná porota do února 2022, následně v březnu by pak měla vítězný návrh představit veřejnosti. A na podzim roku 2023 by se novou lanovkou měli svézt první cestující.

Spustit audio