Lánský zámek se po čtyřech letech otevřel návštěvníkům. Prostřený je i štědrovečerní stůl prezidenta Masaryka

9. prosinec 2022 17:00

Po čtyřech letech si lidé mohou opět prohlížet vnitřní prostory zámku v Lánech. Barokní sídlo prezidenta republiky je totiž běžně nepřístupné. Kromě vánočně vyzdobených místností je k vidění i rokoková kaple Nejsvětějšího Jména Ježíš. Už o první prohlídky byl velký zájem, lidé přijížděli z celé republiky. V Lánech natáčel reportér Radek Duchoň.

"Přijel jsem, protože jsem myslel, že tady uvidím prezidenta. Ale ne, přišel jsem se podívat na zámek," říká s úsměvem jeden z návštěvníků Václav Kostelecký.

Návštěvníci musí projít bezpečnostním rámem a potom už můžou přímo do zámku. Fotografování je povoleno, a tak toho hojně využívají. Například pan Stanislav si ve žlutém sále vyfotil slavnostně prostřený stůl. Jeho společnice dokonce doufala, že při prohlídce potká prezidenta republiky. "Jestli ho uvidím, tak se s ním pozdravím, když to bude možný."

Další návštěvnici okouzlila jídelna a hudební salon. "Jsem nadšená. Samozřejmě je to tu nádherný. A kromě toho obdivuju, jak to tady mají floristé krásně vánočně nazdobený. To k tomu přidá ještě takový bonbónek navrch."

Štědrovečerní stůl prezidenta Masaryka

Vít Novák, mluvčí Kanceláře prezidenta republiky, připomíná, co tady lidé mohou vidět.

"Je zpřístupněno kompletně celé druhé reprezentační patro, tedy jednotlivé komnaty. Mezi nimi i pracovna Tomáše Garrigue Masaryka, Žlutá jídelna, Modrá jídelna a hudební salonek.

Prostředný je i štědrovečerní stůl prezidenta Masaryka. Vít Novák prozradil, co měla kdysi prezidentova rodina k večeři.

Čtěte také

"Byl to candát s lehkým salátem. Jinak samozřejmě pan prezident Masaryk byl velkým příznivcem švestkových knedlíků, ale ty se opravdu na štědrovečerní den nepodávali. Takže byla to ryba, nicméně nebyl to kapr."

Zámek bude veřejnosti přístupný tento a příští víkend.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio