Laskavá a vtipná Slůňadla umístil Ilja Kučera ml. na Šumavu

26. prosinec 2021, aktualizováno

Pět sloních bráchů, kteří díky obřím uším dovedou skvěle létat a choboty umějí proměnit v jakýkoliv nástroj, hudební nevyjímaje. To jsou hlavní hrdinové knihy Slůňadla, kterou napsal náš kolega Ilja Kučera mladší. Už jeho děda, jehož jméno nese jedno příbramské náměstí, psával.

Do Příbrami jsme si udělali výlet, navštívili náměstí Fráni Kučery, a došli na Pražskou třídu: „Můj dědeček, Fráňa Kučera, hornický básník, sem na Pražskou třídu chodíval do kavárny,“ vypráví Ilja Kučera ml., „tady ve 20. letech minulého století sdružoval mladé literáty a tady diskutovali o knížkách. Fráňa krom toho pracoval každý den na šachtě, zemřel velice mladý, osobně jsem se s ním na tomto světě minul o 33 let. Nicméně vztah k literatuře a, vznešeně řečeno, literární tradice naší rodiny, ta pochází určitě odtud. My s bratrem (hudebník Raven, pozn.red.) jsme náklonnost k literatuře zdědili, bratr spíš co se týče poezie a textů k písničkám, já spíš co se týče prozaičtějších útvarů.“

Z knihy nezapomenutelným způsobem předčítala herečka Eva Spoustová

Divadlo pro vaše uši

Spisovatel, publicista, rozhlasový moderátor a hudebník Ilja Kučera ml. u nás v rozhlase připravuje a moderuje pořad Divadlo pro vaše uši. Vydal romány Když už jsem se narodil (1992), Pravděpodobně láska (2008), Přehodit řeku (2018) a sbírky povídek Die Puppenklinik (2002), Takový sníh už nepadá (2013) a Ta noc se nejspíš nevrátí (2016). Je autorem a spoluautorem pěti hudebních monografií a knih z prostředí hudebního divadla.

Slůňadla Slan, Slen, Slin, Slon a Slun

„Slůňadla jsem původně zamýšlel jako ryze dětskou knihu,“ vzpomíná Ilja. „Při psaní se mi záměr začal tak nějak měnit pod rukama. Teď si neskromně myslím, že vznikla knížka příběhů, které by mohly pobavit a potěšit nejen děti, ale i jejich rodiče, alespoň tak, jak bavily a těšily mě, když jsem na nich pracoval,“ říká Ilja o své právě vydané knize.

Slůňadla, kniha deseti příběhů pro děti a jejich dospělé

Slůňadla Slan, Slen, Slin, Slon a Slun, to je pět bráchů, kteří společně žijí v domku v šumavském Boubínském pralese. Díky obřím uším dovedou skvěle létat, choboty umějí proměnit v jakýkoliv nástroj. A tak se svými přáteli medvědem Jindřichem Hradcem a moudrou sovou dokážou stejně tak zachránit železničářskou slávu na Kubově Huti před partou loupežníka Šumvajze, jako dopravit zbloudilého delfína Bélatelepa z maďarského Balatonu na Jamajku. Pro smutného pana učitele ze Srní postaví jazzovou kapelu, vysvobodí Jindřicha Hradce ze zajetí v cirkusu Kaníkul nebo napraví osud Dvořákovy Rusalky.

Děti na křtu ochutnaly šumavskou limonádu podle originální receptury Slůňadel

Příběhy Slůňadel ilustroval akademický malíř Vojtěch Horálek. Knihu Ilja věnoval Johance a Josefovi, svým dětem, které vychovali s manželkou Evou.

Kmotrem knihy se stal herec, hudebník, pedagog a režisér Jan Jiráň: „Potěšila mě svým humorem, je to přívětivá, laskavá, vtipná kniha.“ Jan Jiráň spolu s Markem Ebenem dají brzy Slůňadlům podobu audioknihy. Jejich hlasy doprovodí písničky Iljova bratra Ravena.

Knihu vydal Tebenas, její vydání podpořili Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, společnost Contract Management, a.s. a Petr a Ivana Říhovi.

Spustit audio