Lašské muzeum zve do expozice Zátopkových. Na běžeckém pásu změříte síly se slavným olympionikem

18. listopad 2022

Koště, k jehož výrobě posloužil Emilu Zátopkovi oštěp jeho ženy Dany, díky kterému získala zlato na olympiádě v Helsinkách. To je jeden z mnoha jedinečných exponátů, které můžete vidět v Lašském muzeu v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji. Muzeum zve návštěvníky do nové Expozice Emila a Dany Zátopkových, věnované jejich životu, odkazu a legendárním sportovním výkonům.

Od narození obou slavných olympioniků a sportovních legend letos uplynulo přesně sto let. Manželé se narodili ve stejný den i rok - 19. září 1922. Emil Zátopek navíc právě v Kopřivnici.

Základ členité expozice, která se nachází v několika místnostech Šustalovy vily, tvoří sbírkové exponáty Regionálního muzea v Kopřivnici. Vedle množství jedinečných autentických předmětů a trofejí zaujmou návštěvníky také fotografie, filmové záběry nebo rozhlasové nahrávky.

Celá expozice je rozdělená do čtyř částí, které jsou věnované postupně životu, sportovním výkonům, úspěchům i odkazu Emila a Dany Zátopkových. Emil Zátopek byl svého času doslova sportovní ikonou a celebritou, což přibližuje část výstavy nazvaná Sportovec a dějiny. Nechybí ani mapa světa se zakreslením míst, do kterých měl možnost Emil Zátopek zavítat. Nebo zajímavosti o tom, že po slavném běžci jsou pojmenované ulice, časopisy, kapely i pivo.

Emil Zátopek vytvořil třináct světových rekordů na kilometrových a pět na mílových tratích

A zatímco vstup do celé expozice tvoří temná chodba připomínající tunel, kterým v Helsinkách v roce 1952 Emil Zátopek vbíhal při maratónu na olympijský stadion, poslednímu zákoutí expozice vévodí běžecký trenažér. Na něm si mohou zájemci sami zaběhat a změřit tak své síly se světovou sportovní legendou a olympionikem Emilem Zátopkem, který přidává prostřednictvím filmového záběru také pár dobrých rad, jak trénovat a být nejlepší.

Spustit audio