Laureát

20. červenec 2005

Při vyprávění o jazykovém zákulisí hovorového výrazu pakatel jsem se přes spisovná slova bagatela a bagatelizovat včera dostal k pojmenování nejnižší univerzitní hodnosti či titulu, které zní bakalář. Zopakoval jsem donedávna tradované vysvětlení původu tohoto slova, podle něhož všechno vzniklo z toho, že středověcí bakaláři byli na znamení dosažení tohoto titulu dekorováni snítkou vavřínu s bobulí, přičemž bobulka se latinsky řekla baca a vavřín laurus a slovo bacalarius vzniklo spojením těchto slov.

Konstatoval jsem také, že tuto hezkou teorii současný etymolog Jiří Rejzek vážně zpochybňuje. Že však staří Římané a před nimi i Řekové rostlinu se stálezelenými a charakteristicky vonícími listy, latinským jménem laurus, řeckým dafné, českým vavřín a také bobkový list měli ve velké úctě, zpochybnit nelze. Olej z jejích listů a plodů používali lékaři jako prý účinný prostředek proti moru, ostatně i stará česká písnička, kde se praví "pijme pivo s bobkem (tedy s vavřínem), jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít", svědčí o tom, že vavřín užívali nejen staří Řekové. Kromě léčebných a chuťových vlastností má vavřín možná i účinky opojné. Vavřínové listy prý žvýkaly i věštkyně zvané Pýthie, které se tím snad přiváděly do transu.

Michal Novotný

Nejznámější použití vavřínu neboli lauru je však takříkajíc společenské. Věncem z vavřínových listů se za starověku vyznamenávalo. Ve starém Řecku vavřínové věnce dostávali básnici a také vítězové olympijských, ale i dalších, například takzvaných pythijských her. Ve starém Římě byl vavřín zasvěcen Jupiterovi a stal se symbolem vítězství, slávy a cti, takže se jím zdobili hlavně vojevůdci a jejich vojáci. Řečtí sportovci a římští vojevůdci tedy byly vyznamenávání vavřínem latinsky laurem, a od toho je za minulého režimu hodně používané slova laureát. Ale o něm a hlavně o tom, jak si vavřín zasloužil celou tu slávu kolem sebe si řekneme ještě zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka