Lázně Bludov leží za hranicí Hané u brány do Jeseníků. Kromě jiného se v nich léčí i dětská obezita

28. srpen 2020

Malý kousek za hranicemi Hané, před Šumperkem, který je nazýván branou do Jeseníků, leží obec Bludov. Najdeme tam žerotínský zámek, kopce s pěknými výhledy do okolí a na okraji malé lázně. V lázeňském parku je k dispozici minigolf, stroje pro cvičení a hřiště na košíkovou.

„Bludovské lázně, které jsou dnes součástí podniku Státní léčebné lázně Bludov, byly založeny roku 1929 Zdeňkem Pospíšilem. Byl to osvícený místní rodák, který objevil příznivé účinky léčivého pramene bludovské sirno-železité vody. A rozhodl se je využívat podnikatelsky. Lázně jsou velice hezky zakomponovány do podhůří Jeseníků v těsné blízkosti Šumperka“, říká o historii lázní jejich ředitel Václav Dvořák.

Podobně jako na nádvoří pařížského palácového komplexu Louvre, mají i bludovské lázně na dvoře hlavního lázeňského domu postavenou pyramidu, i když o něco menší. „Pod touto pyramidou se ukrývá vývěr přírodní léčivé sirno-železité vody. Je to voda, která je hydrogeologicky zařazená mezi teplice. Její teplota se pohybuje lehce nad dvaceti stupni Celsia. Voda slouží pro vanové koupele a skupinové procedury v bazénku. Není určená k pitným kúrám, ale je přijímaná kožním stykem,“ vysvětluje ředitel.

Fontána u vstupu do lázeňského areálu Bludov

A co dnes v bludovských lázních léčí? „Jedním z pilířů je léčba pohybového ústrojí. Jsou tu pacienti po ortopedických operacích velkých kloubů nebo pacienti, kteří mají problémy s páteří, se zádovými svaly a s páteřním korzetem. Těmto pacientům nabízíme aplikaci doktora Richarda Smíška, která spočívá ve spirální stabilizaci páteře a ve zpevnění páteřního korzetu, kterým se nechá předejít drobným výhřezům plotének a léčí se tak dětská skolióza,“ popisuje Václav Dvořák.

Druhým pilířem, na kterém stojí bludovské lázně, je léčba obezity. „Léčba dětské obezity je v České republice hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění, dospělá obezita je léčena na požádání samoplátci,“ dodává Václav Dvořák. V Lázních Bludov se každý rok léčí zhruba 700 pacientů. Lázně mají 150 lůžek, u zhruba dvou tisíc pacientů léčí pohybové ústrojí ambulantně.

Z lázeňského areálu je možné vydat se na procházku k baroknímu poutnímu kostelíku na okraji lesa, na rozhlednu na Brusné nad Bludovem a také na vrch Bludoveček, kde kdysi stával zámeček a usedlost. Dnes vás tam čekají krásné výhledy na masiv Hrubého Jeseníku a řadu drobných památek.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio