Lázně Luhačovice na jihu Moravy nabízejí léčivé prameny i spoustu turistických stezek

9. květen 2014
Česko – země neznámá

Příjemné procházky, náročné turistické túry nebo obyčejné lenošení. To vše můžete zažít v jihomoravských Luhačovicích. Toto lázeňské město sice není příliš veliké, ale jeho lázeňský park patří mezi největší u nás. Jeho rozloha je 20 hektarů a leží uprostřed údolí, takže pokud vás procházky po parku nudí, stačí odbočit na jednu z místních lázeňských stezek a dopřát si pořádný výšlap.

Luhačovicko patří vedle Jesenicka mezi oblasti s nejčistším vzduchem v republice. Ze všech svahů je vidět krásně upravený lázeňský park s jeho dominantou – Velkou fontánou – a hlavně Jurkovičovým domem. Byl to právě slavný architekt Dušan Samo Jurkovič, který vtiskl okolí Luhačovic nezaměnitelnou podobu, a dodnes jsou stavby v jeho stylu největší turistickou atrakcí kraje.

Na všech turistických trasách tu najdete nějakou studánku, či spíše léčivý pramen. Nicméně dříve tu byly jen husté lesy a pole. Stará pověst vypráví, že na těch polích pásl ovce starý bača, který měl velmi starého psa. Jednou se bačovi zdálo, že v houští někdo je a vzdychá. Ztěžka vstal a šel se podívat, co se tam děje. Na zemi ležel starý nemohoucí člověk.

Fontána v Luhačovicích

Bača se psem už neměli dost síly dostat ho do boudy, a tak bača poručil psovi, aby si k němu lehl a zahříval ho svým tělem. Udělal poblíž ohýnek, aby staříkovi bylo co nejtepleji, a ten se začal po chvíli probírat k životu. Pak mu dali napít ovčího mléka a stařík řekl, že za to, že ho zachránili, jim ukáže studánku, která je léčivá a už mockrát mu zachránila život, nebo pomohla od bolesti. On, že už je starý a nechce dál žít, ale že přijde doba, kdy tuto vodu budou hledat lidé z dalekého okolí.

Když se z ní bača i pes napili, oba se cítili jako znovuzrození. Pověst o studánce se brzy rozletěla do světa, lidé sem přicházeli hledat zdraví, a tak se proroctví starého muže opravdu naplnilo a Luhačovice se staly slavnými lázněmi.

Jurkovičův dům s kolonádou

Lázně jsou dnes proslulé, jejich okolí ale už méně, což je výzva pro všechny turisty, aby se přijeli do Luhačovic podívat. A jelikož je zde mnoho turistických cest, tak i když se Luhačovice specializují na léčbu nejen pohybového ústrojí, dají se klidně nazvat lázněmi pochodovými.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio