Ledové pití vás může dorazit, říká doktorka Cajthamlová k letnímu ochlazování

18. srpen 2017

Myslíte si, že se vám bude v horku lépe hubnout? Naše populace není na vysoké teploty zvyklá, ve střední Evropě byly ještě před několika desítkami let průměrně tři tropické dny ročně, nyní jich je zhruba 30. Zejména obézním přináší horké léto velké nebezpečí. Obezita patří k nemocem, u nichž se musíme bát vyššího rizika při vyšší biometeorologické zátěži.

Řada lidí má pocit, že je ideální pít v létě ledové nápoje. „Je-li biopředpověď na stupni 3 a navíc jste obézní, ledové pití vás může dorazit, úplně unavit,“ říká doktorka Cajthmlová, „nezřídka se stává, že se po vypití příliš chladného nápoje začnete třást zimou, protože si ochladíte trávicí trakt, který funguje jako termoregulace a na ohřátí tekutiny musí vydat spoustu energie.“


V létě se otužujte studeným vzduchem nebo vodou, abyste byli připraveni na zimu, v zimě se v sauně nebo termálních koupelích připravte na léto.

Chytrá není ani volba příliš horké polévky, i s ní má tělo spoustu práce. Nejlepší je přiblížit se teplotou tekutin teplotě těla. Ani zmrzlinu - maximálně jednu denně - nejezte přímo z mrazničky, nechte ji lehce ohřát.

Co se jídla týče, většinou nám v létě přirozeně více chutná ovoce a zelenina a méně tuků, pokud posloucháme naše tělo. Navíc na dovolené zpravidla ochutnáme různé kuchyně, čímž se strava stává pestřejší.

Pokud budete zanedbávat pitný režim nebo větrání, může se vaše tělesná teplota zvýšit. „Doporučuji větrat, aby vám doma proudil vzduch,“ radí Kateřina Cajthamlová, „pokud jsme celý den pryč, je dobré zatáhnout žaluzie, aby se doma neohříval vzduch.“

Čtěte také

V létě nemá cenu se otužovat proti horku. „V létě se otužujte studeným vzduchem nebo vodou, abyste byli připraveni na zimu, v zimě se v sauně nebo termálních koupelích připravte na léto,“ říká MUDr. Cajthamlová, „pokud v létě klimatizujeme a v zimě topíme, máme velmi malý rozptyl teploty, která nám je příjemná.“

Dietoložka Kateřina Cajthamlová v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud klimatizaci používáme, rozdíl teplot by měl být maximálně 5 stupňů, teplotní šoky nejsou pro tělo dobré. Byť by se mohlo zdát, že teplotní šoky jsou vlastně otužování, není tomu tak. „Srovnám to s vytrvalostním a nárazovým sportem. Zatímco otužováním se systematicky připravujeme na změnu teplot, teplotní šoky nám toto úsilí spíš hatí,“ vysvětluje doktorka Cajthamlová. Přechody z klimatizovaných do horkých prostor by měly být postupné.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio