Legenda nymburských basketbalistů získala 18 titulů v řadě. Tlak byl obrovský, říká Petr Benda

9. červen 2023

Stal se hrající legendou nymburských basketbalistů. Bez jedenačtyřicetiletého pivota Petra Bendy si Středočeši neumí sestavu dodnes představit.

Má čtrnáct mistrovských titulů, desetkrát navíc triumfoval v poháru. Po konci nedávno skončené sezóny byl hodně zklamaný z toho, že jeho tým tentokrát nepostoupil do finále.

„Dali jsme 18 let titulů v řadě a jednoduché to nebylo. Ten tlak tady v Nymburce byl obrovský. Jsou striktně dané cíle, kterých musíme dosáhnout.“ Nymburk tak neprodloužil neskutečnou sérii 18 titulů v řadě.

Petr Benda s basketbalem začínal v rodné Jihlavě. Do středočeského klubu přišel v roce 2007 z Brna a už ho neopustil. „Ten tlak na hráče odevšad je daleko větší než v jiných týmech. A pod tím tlakem hrajeme 10 měsíců v roce. Když se podívám na fotky, tak je to krásný, ale moc rád se do minulosti neohlížím.“

V nymburském týmu se stal hrající legendou. „Byly to pěkný léta. První zápas v Evropském poháru pro Nymburk v Eurocupu, a pak se to přeměnilo na Champions League. Pokud Nymburk chce dál vládnout a zlepšovat se, tak se musí dívat dopředu.“

Aby Petr Benda mohl dokráčet na vrchol, musel se spolehnout na zázemí. Rodina se pro něj obětovala. „Rodina mi obětovala těch 16 let, co jsme tady. Všechno se řídilo podle mě a jsem jim za to neskutečně vděčný,“ říká s dojetím. „Jsem docela naměkko, protože když si uvědomím, co oni museli všechno snést… Prohry, porážky, samozřejmě na druhou stranu vítězství. A ty nálady. Musím jim poděkovat za ty léta, co podporují moji profesionální kariéru,“ vyznává se rekordman mezi sběrateli domácích basketbalových titulů.

Manželka i oba synové nevynechají jediný domácí zápas nymburských basketbalistů a drží pochopitelně palce. Kluci přiznávají, že tatínek je jejich velkým vzorem. Jedním dechem ale dodávají, že víc sledují NBA. „Jestli se chtějí zlepšovat, tak musí sledovat ty nejlepší hráče. Takže si hledají ty vzory. Já jsem taky měl Michaela Jordana. Myslím, že je to tak správně,“ podporuje je Benda.

Geny se ovšem u synů nezapřou. Co všechno jsou ochotni pro basketbal udělat a v čem jim Petr Benda pomáhá? Poslechněte si v reportáži.

autor: ppe
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.