Legendární hokejista Jiří Hrdina na svůj mladoboleslavský klub nezapomíná

13. únor 2020

Jiří Hrdina se v roce 1985 stal hokejovým mistrem světa, má stříbro z olympijských her a třikrát ve své kariéře zvedl nad hlavu slavný Stanley Cup. Jednou s Calgary, dvakrát v dresu Pittsburghu. Hlavně ale nikdy nezapomněl na město a klub, které ho na vstup do světa velkého hokeje připravily. Dvaašedesátiletý hokejista je nejznámějším odchovancem dnes extraligové Mladé Boleslavi.

Přímo v Mladé Boleslavi Jiří Hrdina rád vzpomíná na trenéry Luďka Exnera, Bohumila Bartoně a Jana Folprechta. Ze spoluhráčů se mu vybaví třeba Luděk Škaloud, Karel Bouška, Vladimír Lejsek, Miroslav Moc a Jiří Slabý. Ale bylo jich pochopitelně daleko víc: "V tý době jsme hráli docela hezký hokej a chodila na nás spousta lidí, jsou to dnes vzpomínky staré tak čtyřicet let," říká s úsměvem Jiří Hrdina.

Legendární hokejista Jiří Hrdina

Hokejoví fanoušci si určitě vybaví Jiřího Hrdinu a jeho úspěchy. Stříbrná medaile z olympijských her, titul mistra světa z Prahy 1985 a hlavně – trojnásobný triumf v kanadsko-americké NHL. Přitom do zámoří odcházel až v pokročilém věku. Režim to tehdy dřív prostě nedovolil. Vydařené byly i ty další v Pittsburghu, kde dohlížel na první zámořské kroky slavné šedesát osmičky Jaromíra Jágra.

Legendární hokejista Jiří Hrdina

A bilancování hokejové kariéry? Jiří Hrdina dosáhl prakticky všeho, co chtěl. Snad s výjimkou zlata z olympijských her. NHL zůstal hokejista věrný i po konci svého angažmá, nyní působí jako skaut Dallasu.

autor: ppe
Spustit audio