Lenka Cimlerová a Pavla Hájková o zvládnutí těhotenství a porodu

14. červen 2013

S porodní asistentkou Lenkou Cimlerovou a fyzioterapeutkou z Nemocnice Mělník Pavlou Hájkovou jsme probírali, jak je možné lépe zvládnout těhotenství a porod.

Zvládnout těhotenství a porod dítěte není snadné. V Nemocnici Mělník pomáhají nastávajícím maminkám prostřednictvím předporodních kurzů. Organizuje je gynekologicko-porodnické oddělení. Odborný personál se snaží nastávající maminky připravit na průběh těhotenství, porod, šestinedělí, kojení a péči o novorozence.

Zvládnout porod pomůže znalost teorie a pravidelné cvičení

Komplexně pojatá příprava je pro ženy, které mají zájem se dozvědět něco nového o těhotenství a porodu. Na kurzy, které se skládají z teoretické části a cvičení, se mohou hlásit nastávající maminky od 22. do 33. týdne těhotenství po dohodě se svým gynekologem. Kurz v sedmi setkáních poskytuje odborné a kvalifikované informace.

Cvičení budoucí maminky s míčem

Každé z nich trvá dvě hodiny. Kurz se skládá z teoretické části, kterou vede zkušená porodní asistentka. Cvičení pro těhotné a hydroterapii zajišťuje zkušená fyzioterapeutka z Rehabilitačního oddělení Nemocnice Mělník Pavla Hájková. Není nutné navštěvovat obě části lekce, lze se zúčastnit buď teoretické části, nebo jen cvičení.

Důležité je uvolnění pánevního dna a posílení některých svalů

Při cvičení se učí maminky uvolňovat pánevní dno a lehce posilují. Ke cvičení používají gymnastické balóny a cvičí i na podložkách. Nechybí ani nácvik dýchání a odlehčovacích poloh pro první a druhou dobu porodní. Pobyt v bazénu je vyhledávaný a pro těhotné také velmi prospěšný. Mohou využít i hydromasáže.

Primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Mělník Mária Procházková

Teoretická část se skládá ze šesti témat. Více než přednášky, ale připomíná teoretická část příjemné povídání, porodní asistentka nechává maminkám prostor na dotazy. Předporodní kurz je ze zdravotního a psychického hlediska velice prospěšný. Z kurzu odcházejí maminky povzbuzené a spokojené.

Zdroj informací: Nemocnice Mělník

Spustit audio