Lenka Sapíková připravila crème brûlée, ochutnávala Simona Postlerová

Pronikli jsme do tajů profesionálních cukrářů. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vypravili do malé cukrárenské výrobny na kraji Záběhlic v Praze, kde kraluje, peče a cukraří Lenka Sapíková. V její firmě S-Delikates nás naučila crème brûlée.

Jde o bezlepkový dezert z Francie, který na svět přišel na konci 17. století a u nás v poslední době zažívá malou českou renesanci. Vybrali jsme ho záměrně, protože vrchní degustátorskou byla tentokrát herečka Vinohradského divadla Simona Postlerová, která je alergická na lepek. Ale tenhle sladký dezert si dopřát může.

Během přípravy jste se dozvěděli, jaká jídla jedla v dětství, jak se dabují scény u stolu, jestli se herci při dabování milostných scén opravdu líbají a proč miluje Francii.

Crème brûlée:

Ingredience
  • 450 ml smetany ke šlehání (min 33% tuku), 40 g cukru krystal, 5 žloutků, 1 vanilkový lusk, 4 až 6 malých zapékacích mističek (kokotek)

Postup:
Z vanilkového lusku vyndáme zrníčka, ty vložíme se smetenou a luskem samotným do hrnce a dáme převařit. Když se smetana začne vařit, stáhneme ji z plotny. Připravíme si žloutky s cukrem a slabě vyšleháme (aby tam nebyly bublinky). Tuto směs přimícháme do smetany, opatrně. Směs přecedíme, abychom se zbavili zrníček z vanilky a lusku. Připravíme si kokotky (malé mističky) a směs do nich nalijeme.

Cukr na crème brûlée zkaramelizujeme pomocí flambovací pistolí

Kokotky vyskládáme do vyššího pekáčku a nalijeme do něj vodu tak, aby kokotky byly do 3/4 ponořeny ve vodě (vodní lázeň). Vložíme do trouby na 20 minut při 140 °C. Poté vyndáme a necháme dostatečně vychladit (např. v lednici). Na závěr si vezmeme krystalový cukr (doporučujeme hnědý) a nasypeme na krém 1-2 lžičky a flambovací pistolí cukr lehce zkaramelizujeme dozlatova. Podáváme s čerstvým ovocem.

Lenka Sapíková, Naďa Konvalinková, Simona Postlerová a Patrik Rozehnal

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.