Lenka Sapíková upekla hruškový štrúdl, ochutnávala Martina Hudečková

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se v Pochoutkách na talíři naučili péct hruškový štrúdl. Lenka Sapíková prozradila recept na domácí listové těsto, které prý žádné kupované nemůže nahradit.

Lenka Sapíková také vysvětlila, jaký je rozdíl mezi štrúdlem a závinem nebo proč se při pečení nesmí během prvních 7 minut otevírat trouba. Vše se odehrávalo v malé cukrářské výrobně S-Delikates, kde Lenka peče i vyrábí lahůdky studené kuchyně. Roli vrchní degustátorky přijala herečka Martina Hudečková, která se svěřila, jaké má ráda jídla a jaké jsou její zkušenosti s pečením a pořádkem v kuchyni.

Hruškový štrúdl z listového těsta

Ingredience
  • Listové těsto:
  • cihla – 250 g másla, 80 g hladké kvalitní mouky
  • bochánek – 170 g hladké mouky, 6 lžic vlažné vody, 1 lžíce rumu, 1 lžíce octa, 1 žloutek a špetka soli
  • Náplň: oloupané a nakrájené hrušky, sušené švestky, strouhaný perník, vejce, lžíce medu, vlašské ořechy, perníkové koření

Postup:

Máslo a 80 g hladké mouky dokonale promneme a vytvoříme kostku. Tu dáme na dvě hodiny odležet do lednice. Dalších 170 g hladké mouky, vlažnou vodu, ocet, rum, žloutek a špetku soli smícháme a vytvoříme druhou část těsta, zvanou bochánek.

Ingredience pro štrúdl

Ten následně vyválíme. Na vyválené těsto vložíme kostku těsta, která se nám zatím v lednici odležela. Kostku do vyváleného těsta zabalíme jako psaníčko a opět vyválíme do tenké vrstvy, kterou následně překládáme jako látku. Ideální je tento postup zopakovat alespoň šestnáctkrát. Čím více, tím lépe.

Na náplň si připravíme směs z hrušek nastrouhaných na plátky, přidáme perníkové koření, na menší kousky nakrájené sušené švestky a podsypeme strouhaným perníkem. Dosladíme medem.

Odleželé těsto rozválíme do tenka na pomoučeném vále a ještě ho trochu vysypeme strouhaným perníkem. Na to rozložíme náplň z hrušek. Těsto přeložíme (uzavřeme) a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Až je těsto spojené, uděláme seshora malé dírky, kterými bude odcházet horký vzduch ven. Můžeme posypat oříšky, které se mohou přidat dovnitř.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních asi 30 až 40 minut.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.