Lenka Šimková o zvládnutí poruch plodnosti

15. květen 2012

S terapeutkou a lektorkou Lenkou Šimkovou jsme hovořili o řešení a zvládnutí poruch plodnosti.

Mluvili jsme o příčinách poruch plodnosti. Probírali jsme, s jakými potížemi se tyto páry potýkají. Povídali jsme si o tom, co všechno musí podstoupit, když absolvují léčbu poruch plodnosti. A debatovali jsme o tom, s jakými potížemi se kvůli tomu mohou ve vztahu potýkat.

Cesta k vytouženému miminku bývá někdy velmi složitá. Podle statistiky má některou z poruch plodnosti asi každý pátý až šestý pár. Jde tedy zhruba o 15 - 20 % populace.

Stejně jako jiné nemoci mají také poruchy plodnosti svůj odraz nejen v tělesném, ale také v psychickém stavu těch, kteří se s nimi potýkají. Někdy jako rozmanitě se projevující doprovod dlouhotrvající a nejisté léčby, jindy dokonce jako "hlavní podezřelý" u těch pacientů, kde nebyla shledána žádná prokazatelná příčina nemožnosti počít vlastní dítě.

První pochybnosti a obavy většinou přicházejí v době, kdy se pár delší dobu pokouší počít dítě a stále se to nedaří. Tyto pochybnosti mají i svou pozitivní roli, protože se vlastně stávají impulsem k tomu, aby partneři zašli na první vyšetření a případně se začali léčit.

Jiné projevy na psychické úrovni jsou spíše svázány s tím, jakou má dotyčný člověk představu o svém životě a nakolik se tato představa rozchází se současnou realitou. Typicky ženy, pro které bývá snazší o svých pocitech mluvit, hovoří o tom, jak těžko zvládají každé další narození dítěte v rodině nebo u blízkých přátel.

O mužích se v souvislosti s léčbou neplodnosti hovoří často buď v tom smyslu, že jsou odolnější a nepřipouštějí si to tak jako ženy, nebo naopak vzhledem k tomu, že jak jsou "ješitní", prožívají vše daleko hůř (zvláště, když oni sami jsou nositeli nepříznivé diagnózy). Ve skutečnosti je to hodně individuální - pár od páru jiné.

Odborníci radí několik způsobů, co může v této životní situaci páru pomáhat. Například by partneři neměli být se svým problémem sami. Pomoc mohou hledat u nejbližšího okolí i u odborníků. Vhodné je i sehnat si informace o léčbě a najít takového lékaře, kterému důvěřují.

autoři: Alima Martinová , Lenka Šimková
Spustit audio