Lenka Urbanová z Kamenných Žehrovic na Kladensku vytvořila pozoruhodnou sbírku vánočních předmětů

12. prosinec 2022, aktualizováno

Vánoční ozdoby z různých materiálů, formičky na cukroví, papírové ubrousky s vánočními motivy, vánoční balicí papíry, figurky adventních postav z látky i ze skla, dřevěné louskáčky na ořechy, svíčky, klasické i elektrické, skřipce na svíčky, papírové betlémy, stojany na vánoční stromky, krabice na cukroví, vánoční reklamy, koledy, notové záznamy. Co vás jen napadne a má to spojitost s Vánocemi, to pravděpodobně objevíte ve sbírce Lenky Urbanové.

Paní Urbanová má ráda vánoční zvyky i atmosféru svátků. „Sbírat jsem začala kolem roku 2000,“ vzpomíná. „Nejprve to byly vánoční balicí papíry a pohledy. Pak jsem se přihlásila do Klubu sběratelů kuriozit, a sbírka se začala rozrůstat.“

Sbírku jí pomáhá doplňovat dcera Monika i přítel Jiří, také sběratel. Části sbírky Lenka Urbanová vystavuje a na výstavy vyrábí různé zvykoslovné předměty: čertíky a kominíky ze sušených švestek nebo ježky z pečeného bochánku zdobeného sušenými plody a krušpánkem (buxusem).

„Toto jsou papírové ozdoby, které se sypaly buď balotinou, tedy malými skleněnými kuličkami, nebo skleněnou drtí,“ ukazuje Lenka Urbanová. „A tyto vatové ozdoby patří k nejstarším kouskům v mé sbírce. Vyráběly se kroucením nebo pomocí forem, a materiál na ně se kupoval v továrnách na bavlnu. Měly připomínat sníh, rampouchy a zimu.“

V roce 2015 sbírka paní Urbanové, nazvaná Vánoce, jak je možná neznáte, obdržela od Klubu sběratelů kuriozit ocenění Pozoruhodná sbírka.

Spustit audio