Lepší prostředí pro nízkoprahové centrum i nová galerie. Prostor pod magistrálou změní podobu

7. únor 2022

Křižovatku U Bulhara pod pražskou magistrálou čeká revitalizace. Studii na její proměnu dnes schválili radní. V místě poblíž Hlavního nádraží funguje i nízkoprahové centrum pro lidi bez domova.

Podle studie bude území rozděleno do tří zón. Část plochy pod křižovatkou Bulhar je již dlouhodobě využívána nízkoprahovým centrem NADĚJE, které do budoucna získá větší soukromí. Celý prostor je zamýšlen jako „venkovní“ interiér s ploty z dřevěných latěk, novými toaletami, lavičkami i osvětlením.  

Vizualizace nové podoby nízkoprahového centra NADĚJE

„Do našeho střediska chodí v rámci toho dne asi 150 lidí a jsme rádi, že tam bude připraveno prostředí, kdy si tam budou moct sednout a vyčkat na vstup do služby. Kdy budou moct využít nějaké standardní hygienické zázemí a ne jen to dočasné. Hezké prostředí samozřejmě nevyřeší jejich životní situaci, ale rozhodně jim pomůže dostat lepší náladu, aby tu svoji složitou situaci chtěli řešit lépe,“ vysvětluje ředitel pražské pobočky NADĚJE Daniel Svoboda. Větší pocit bezpečí a důstojné prostředí by pak podle magistrátu neměli vnímat jen klienti nízkoprahového centra, ale i lidé, kteří oblastí procházejí.

Vizualizace nové podoby U Bulhara

Další část řeší v ulici U Bulhara rozšíření chodníků, přehledné parkování i lepší napojení cyklistických pruhů. „Okolí Bulhara čeká důležitá proměna veřejného prostoru. V rámci návazných opatření se promění i samotná křižovatka, kde se zlepší podmínky pro všechny účastníky silničního provozu, zejména pak pro pěší díky novým přechodům,“ uvádí Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Vizualizace nové podoby U Bulhara - Galerie

V poslední části, tedy u stávajícího parkoviště pod magistrálou, by měl vzniknout prostor věnovaný umění. Plánovaná venkovní galerie nabídne místo, kde trávit volný čas. Práce by mohly začít v první půlce letošního roku a celý projekt bude dokončen zhruba za dva roky. Podle odhadů vyjde proměna přibližně na 20 milionů korun.

autoři: Kristýna Vašíčková , | zdroj: IPR Praha
Spustit audio