Lesní pedagog nosí v batohu paroží i pásmo na měření kmenů. Dvě hodiny v lese promění v nezapomenutelný zážitek

23. duben 2019

Dnešní děti znají les často jenom z pohádek. Netuší, co dělají myslivci, ani jak se v lese chovat. Školáci z Obecnice v Brdech jsou naopak v lese jako doma. Pomáhá jim k tomu speciální výukový program Vojenských lesů a statků České republiky. Na dobrodružné výpravy do lesa se s dětmi vydává lesní pedagožka Petra Večeřová z divize Hořovice.

Každé vycházce se školáky předchází důkladná příprava. Lesní pedagožka Petra Večeřová se dopředu domluvila s učitelkou, o čem si bude s dětmi po cestě vyprávět. Na zádech nese batoh na pomůcky, které si předem nachystala v lese. Vychovatelka z družiny Základní školy v obci Obecnice Hana Poláková vzala tentokrát na vycházku prvňáky, druháky a třeťáky: „Chodíme už třetím rokem a v tomto školním roce je to už počtvrté.“

Děti cestou hledají stanoviště vyznačená barevným krepovým papírem. Hned na prvním stanovišti je obrázek lesní zvěře. „Kdo už to vidí, tak si může udělat z rukou dalekohled,“ zavelí Petra Večeřová. Děti hádají, zda je na obrázku srnec nebo jelen. Cestou děti nacházejí paroží, které tam Petra Večeřová předem ukryla. Je vidět, že se děti v lese dobře vyznají a rozeznat srnce od jelena je pro ně hračka.

Děti tipují, jaké zvíře zanechalo na kraji lesa stopy

Vychovatelka Hana Poláková si výukový program Petry Večeřové pochvaluje: „Je úžasná. Dokáže děti zabavit. Formou hry se toho děti hodně naučí.“ Procházka lesem u Obecnice trvala asi 2 hodiny. Děti se za tu dobu naučily od sebe rozeznat srnce, jelena a daňka. Pásmem změřily kmen smrku a také pozorovaly srnčí stopy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.