Lesníci se těší na novou rozhlednu na vrchu Třemšín. Umožní jim hlídat lesní požáry

31. červenec 2019 10:00

Na vrchu Třemšín na Příbramsku vyroste již čtvrtá rozhledna. Dřevěná stavba lesníkům v době sucha umožní hlídat případné požáry v rožmitálském polesí. Pro turisty bude přístupná zdarma. Nová rozhledna v prvním pásmu Chráněné krajinné oblasti Brdy by mohla vyrůst už příští rok.

První rozhledna na vrchu Třemšín byla postavena v roce 1845 arcibiskupem Shrenkem z Notzigu. Další rozhlednu tam nechal roku 1888 postavit kardinál Schönborn. Třetí věž vznikla v 70. letech minulého století a sloužila pro vojenské účely, v létě roku 2015 ale lehla popelem. Arcibiskupství pražské, které zde vlastní rozsáhlé lesní pozemky, má už připravený projekt i stavební povolení pro stavbu nové rozhledny.

„Původní rozhledny byly o kousek výš, ale protože jsou tam pozůstatky gotického hradu, tak nás památkáři prosili, aby došlo k posunu,“ ukazuje nové místo pro stavbu dřevěné rozhledny Kristina Poláčková z Arcibiskupství pražského. Návrh dřevěné konstrukce architekta Jana Brotánka získal v anketě „Dřevěná stavba roku 2019“ cenu veřejnosti. „Plánuje se, že bude mít 10 etáží. Celková výška dosáhne 34 metrů. To znamená, že podesta, kde budou návštěvníci koukat, bude nad korunami stromů.“

Už nyní je z louky u kapličky na vrchu Třemšín vidět hodně daleko. „Někteří tvrdí, že jsou občas vidět Alpy, ale mně se to zatím nepovedlo,“ rozhlíží se dalekohledem po okolí vedoucí Polesí Rožmitál Josef Hrdina. „Vzhledem k tomu, že stavba bude probíhat z větší části ze dřeva, které pochází z místních lesů, tak se nedomnívám, že zátěž stavebními pracemi bude nějakým způsobem významná pro tuto lokalitu.“ Stavba by ale mohla přilákat turisty, kteří budou mít na rozhlednu vstup zdarma.

Z nové rozhledny na vrchu Třemšín bude možné během letního sucha přehlédnout více než 9.000 hektarů lesa

Zajímavé je, že lesníci chtějí rozhlednu využít k hlídání požárů. „My musíme v suchých obdobích, jako je třeba toto, pravidelně kontrolovat stav lesa. Držíme požární hlídky a dáváme pozor, aby někde nezačalo hořet,“ popisuje Josef Hrdina. „A rozhledna nám to může usnadnit, protože budeme mít přehled o velké ploše z jednoho místa.“

Spustit audio