Lesy hlavního města Prahy nabízejí vánoční jedličky v květináči. Můžete je pak zasadit na zahradu nebo do lesa

4. prosinec 2022 06:00

Už pošesté si můžete od Lesů hlavního města Prahy zakoupit vánoční jedličku. Možná nevyhovuje těm nejpřísnějším estetickým nárokům, má ale jiné přednosti.

Vánoční stromeček nemusí po svátcích skončit u popelnice, lesní sazenice jedle bělokoré jsou určené pro výsadbu v krajině. Lesy hl. m. Prahy je prodávají v květináčích a letos jich bude k dispozici tisíc.

Vánoční jedlička s budoucností

Inspirace přišla z Ekologického institutu Veronica v Brně. „Připojili jsme se v roce 2017, je to netradiční řešení pro odvážné a pro ty, kteří rádi sází stromy,“ vysvětluje Petra Fišerová, mluvčí Lesů hl. m. Prahy.

„Tyto sazenice nesplňují ty náročné parametry, které lidé často mají na vánoční strom. Má být pravidelný, vysoký, krásný, tohle jsou tří až pětileté stromečky, poměrně malé, tak do 50 centimetrů vysoké, ale zase jsou schopné po Vánocích růst na zahradě nebo v lese mnoho desítek let.“

Zájem o nevšední vánoční stromky každý rok stoupá. „Tyhle jedličky si pěstujeme přímo v Praze, v naší lesní školce v Čimicích, takže jsou odolné. A pak není problém je ve společnosti lesníků vrátit zpátky do lesa, kde mají šanci růst několik desítek let,“ dodává mluvčí.

Kde jedličky zakoupíte? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio