Letadla zblízka. Na čáslavskou základnu přijelo 240 tzv. spotterů

20. červen 2018

Česko-americké cvičení letců Sky Avenger sledovali dnes na základně v Čáslavi desítky takzvaných spotterů. Fandové letecké techniky měli vyhrazené místo téměř vedle vzletové dráhy.

Kvalitní fotoaparát s objektivem a někdy taky vysílačka nebo třeba dalekohled. To je základní vybavení takzvaných spotterů, které baví fotit letadla a taky pozorovat jejich vzlety a přistání. Letečtí fandové dnes měli sraz na letecké základně v Čáslavi, kde mohli z blízka sledovat společné česko-americké cvičení Sky Avenger.

Na základnu dnes přijelo asi 200 spotterů. „Nejsem sám šikovný dost, abych sám létal, proto se chodím jen na letadla dívat a hlavně je fotografovat,“ vysvětlil jeden z tzv. spotterů Pavel Čáslavský. „U letadel jsem nikdy takhle blízko nebyla. Chodíme se občas dívat i na ruzyňské letiště (v Praze), ale tam je to za plotem,“ dodala další spotterka Eva Růžičková.

Při posledním setkání těch, kteří rádi fotí a pozorují letadla, před třemi lety přijelo do Čáslavi asi stovka spotterů. „Dnes jsme jich napočítali 240,“ upřesnil mluvčí čáslavské letecké základny Tomáš Maruščák

Cvičení Sky Avenger v Čáslavi
Nadšenci čekají na vzlety a přistání letadel
autor: Michal Trnka
Spustit audio