Letní řecké potěšení – to jsou lilkové papučky neboli Papoutsaki s mletým masem pro Marthu Elefteriadu

V rámci léta jsme si udělali výlet do Řecka, aspoň díky autentické řecké kuchyni v pražské taverně Olympos, kde vaří opravdový Řek Petros Nedelkos. Je to kamarád zpěvačky Marthy Elefteriadu. Proto jsme je pozvali do Pochoutek na talíři, abychom se od nich naučili dělat lahodné Papoutsaki, tedy lilek plněným mletým masem s bešamelem a zapečený se sýrem.

Papoutsaki (lilkové papuče)

Ingredience na 4 porce:

4 lilky (1 lilek o váze asi 300 g)
500 g mletého (půl vepřového, půl hovězího)
2 větší rajčata
100 ml olivového oleje
1 naběračka rajčatové šťávy
1 cibule
1 špetka sušeného oregana
1 hrst nasekané petrželové natě
sůl
pepř
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
1 špetka muškátového oříšku

Postup:

Lilek rozkrojíme podélně napůl, uvnitř v dužině lehce vyznačíme nožem mřížku. Prokrojíme lilek lehce, abychom neponičili slupku. Lilek pak na řezu osolíme trochu víc a necháme asi půl hodiny odpočinout.

Na pánev v té době dáme 100 ml olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli, zpěníme ji a přidáme mleté maso. Maso osolíme, opepříme, přidáme rajčatovou šťávu, oregano a petržel. Když je maso hotové, dáme směs stranou.

Dále si připravíme bešamel. Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme mouku, sůl a muškátový ořech a postupně přiléváme mléko. Provařením bude směs houstnout a tím vznikne krémový bešamel.

Lilky opláchneme, vysušíme a z obou stran je lehce opečeme. Nejdříve řeznou stranou dolů.

Lilky pak vyskládáme do pekáče řeznou stranou vzhůru. Směs mletého masa rovnoměrně vložíme na půlky lilků.

Na maso pak nalijeme hustý bešamel a navrch vyskládáme plátky rajčat. Nakonec vše posypeme strouhaným polotvrdým sýrem z kravského mléka, případně kaškavalem nebo goudou.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 – 190 °C a zapékáme si 20 minut, až bude bešamel dozlatova.

Petros Nedelkos

Řek Petros Nedelkos žije už 16 let v Praze. S rodinou provozuje tavernu Olympos. Vystudoval sice ekonomii, ale dnes vaří v kuchyni restaurace, kam se vejde najednou až 300 lidí. Nejraději má spokojené hosty. Miluje řeckou kuchyni pro její jednoduchost a kvalitní suroviny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.