Léto je čas venkovních oprav domu. I kvalitní dřevěná eurookna musíte pravidelně renovovat

26. duben 2022

Eurookna jsou velmi oblíbená pro svou kvalitu i dlouhou životnost. Ovšem i nekvalitnější typ dřevěných eurooken je nutné pravidelně renovovat. Podle Zbyňka Švagra ze společnosti Truhlářství Švagr s.r.o. je možné vedle nového nátěru okna renovovat i jejich dodatečným opláštěním.

Léto je čas venkovních oprav domu. Možná je ale na čase, abyste během letošních teplých měsíců zrenovovali i vaše okna. Zavčas si prohlédněte především okna dřevěná. Mají své výhody. Obzvláště pokud si pořídíte dřevěná eurookna, budete mít doma díky kvalitnímu dřevu kus přírody a zajistíte si tak zdravé prostředí i dostatečnou tepelnou a zvukovou izolaci. Dřevěná okna totiž dýchají a zajišťují odvod vlhkosti z křídla. Oproti oknům plastovým je ale nutné i dřevěná eurookna pravidelně udržovat.

Trvanlivost eurooken ovlivní volba dřeva

Smrk má nejlepší tepelně izolační vlastnosti, ale jedná se o velmi měkké a náchylné dřevo. Proti vnějším vlivům má větší odolnost borovice. Modřín je také velmi odolný a má navíc krásnou kresbu. Nejodolnější jsou okna dubová.

Soutěžte do konce dubna o zahradní traktůrek v hodnotě 90 000 Kč!

Na životnosti původního nátěru záleží i samotná poloha okna. Nejvíce zátěžová je západní strana. Původní nátěr naopak nejdéle vydrží na východní a jihovýchodní straně domu. Pokud se jedná o kvalitní okno s dobře provedeným nátěrem, po zakoupení většinou vydrží bez nutnosti renovace až patnáct let.

úklid, mytí oken

Roli hraje původní lak

Při opětovném nátěru berte v úvahu i původní nátěr provedený při výrobě. Už při zakoupení eurooken je dobré si ověřit způsob i samotný druh barvy, která je na eurooknech použitá. Z této informace se pak vychází i při první renovaci.

V dnešní době je při výrobě na eurookna standardně tlakově stříkaný nátěr vodou ředitelnou barvou. Na žádost zákazníka je ale možné použít syntetickou nebo olejovou barvu, která se nanáší štětcem. Pro budoucí opravy je tato náročnější úprava vhodnější. Vodou ředitelná barva se opravuje hůře. Musí se při renovaci zcela obrousit a poté opět natřít, případně je možné specializovanou firmou provést další  nátěr opětovným nástřikem.

Dřevohliníková eurookna jsou nákladnější

Pro všechny, kteří na renovace nemají čas ani energii, je vhodnou variantou dřevohliníkové eurookno. Ta renovaci nevyžadují. Zevnitř se jedná o okno dřevěné klasické, zvenku má hliníkové opláštění. Hliník chrání dřevo a je mnohem odolnější než dřevo samotné. Tento typ okna nevyžaduje žádnou další údržbu, ovšem z finančního hlediska je jeho pořízení samozřejmě mnohem nákladnější.

Pokud už máte doma dřevěná eurookna a po čase jste zjistili, že je pro vás jejich pravidelná údržba velký problém, je možné si hliníkové opláštění nechat specializovanou firmou vyrobit i dodatečně. Jedná se sice o nemalou investici, protože hliník je samozřejmě dražší než dřevo, ale úprava je trvalá a rozhodně se vyplatí.

Rozhodnutí k dodatečnému opláštění dřevěných eurooken je na místě zvážit i s ohledem na celkový vzhled domu. Eurohliníková okna ladí více s moderní architekturou. Barva hliníkového opláštění závisí na daném výrobci. Většinou je na výběr velké množství odstínů barev RAL až po designové barvy, které například imitují dřevo. 

Spustit audio