Léto na grilu: Špíz z mořské tresky a čerstvý salát. Griloval Jan Brandejs

V Pochoutkách na talíři jsme zahájili Léto na grilu. Šéfkuchař Jan Brandejs z pardubické restaurace Hogo Fogo ugriloval špíz z mořské tresky přímo na palubě lodi Blanice na Labi. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal pozvali i herečku Ivanu Andrlovou.

Špíz z mořské tresky

Ingredience
  • filet z mořské tresky (můžeme použít i pstruha)
  • citronový tymián
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 1 červená cibule
  • 1 bílá cibule
  • 1 paprika
  • domácí pesto (viz recept níže)

Postup:

1. Filet nakrájíme, případně očistíme od zbylých kostí, které vytaháme pinzetou.

2. Nakrájené maso potřeme olejem a posypeme nasekanými bylinkami (tymián, rozmarýn) a dáme na gril. Před grilováním můžeme maso nechat uležet v lednici (ideálně přes noc).

Mořská treska na grilu

3. Zeleninu (cuketu, lilek, cibuli) očistíme a nakrájíme na kousky, které grilujeme samostatně. Pokud bychom grilovaly celý špíz, mohlo by se nám rybí maso rozpadnout.

Krájíme zeleninu

4. Na závěr vše napícháme na špejli. Zeleninu prokládáme rybou a potřeme domácím pestem. Hotový špíz necháme před podáváním prohřát na grilu.

TIP: Ugrilovaná ryba je určena ke spotřebě v den přípravy, maximálně však druhý den.

Čerstvý salát

Ingredience
  • polníček
  • rukola
  • salát rosso
  • citronový tymián
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • česnek
  • cibule
  • vinný ocet
  • balsamico
  • citronová šťáva
  • cukr

Postup:

Listový salát opláchneme a natrháme na kousky a dáme do mísy. Dochutíme připraveným dresingem.

Vše ogriluejeme

Na dresing rozmixujeme bylinky, rukolu, česnek a cibuli. Přidáme olivový olej a promícháme. Dochutíme vinným octem, citronovou šťávou, balsamicem a cukrem.

Naďa Konvalinková, Jan Brandejs, Ivana Andrlová a Patrik Rozehnal

Domácí pesto

Ingredience
  • bazalka
  • rukola
  • parmazán
  • piniové oříšky
  • olivový olej

Postup:

Všechny suroviny rozmixujeme a zakápneme olivovým olejem. Promícháme a máme hotovo.

Kdo je Jan Brandejs?

Vařil ve známých pardubických hospodách, než si otevřel tu vlastní s kavárnou dohromady a dal ji název Hogo Fogo. Předtím si také na čas odskočil vařit do Velké Británie, kde začínal jako umývač nádobí a zemi opouštěl na pozici šéfkuchaře. Miluje dobré jídlo, maso a poctivé vaření.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.

Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice

Tomáš Vacek

Komplet 3CD Vladana a Prasopes

Koupit

Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.