Léto na grilu: Ugrilujte si celé kuře. Radek David předvedl, že to není nic těžkého

Nejen prsní řízky nebo paličky, ale rovnou celé kuře jsme grilovali spolu s šéfkuchařem Radkem Davidem z průhonické restaurace Babiččina zahrada. Pozvání Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala na kuře s rozmarýnem a koriandrem přijala zpěvačka Marie Rottrová.

Celé grilované kuře na rozmarýnu

Ingredience
  • celé kuře
  • 250g másla
  • koriandr (případně i šalvěj)
  • sůl

Postup:

Pro přípravu kuřete je vhodné nepřímé pečení. Jedná se o způsob, kdy maso není přímo nad rozžhavenými uhlíky. Ty jsou jen po stranách grilu. Gril navíc musíme přikrýt poklopem. Maso se nám tak připravuje díky horkému vzduchu, který pod poklopem cirkuluje.

Maso před pečením omyjeme.

Z kostky másla si uřízneme tři plátky (1 centimetr široké). Plátky obalíme v nasekaném koriandru a vložíme kuřeti pod kůži. Po jednom celém plátku k prsům, rozpůlený třetí plátek k oběma stehnům. Díky máslu budeme mít maso mnohem šťavnatější. Pozor! Máslo vkládáme pod kůži bez dalšího prořezávání kůže!

Suroviny na grilování celého kuřete

Takto připravené kuře osolíme a můžeme grilovat na roštu. Grilujeme na rozpáleném roštu na 200 °C přibližně 1,5 hodiny.

Stejným způsobem lze grilovat jakoukoli drůbež. Např. křepelku, perličku… Celá kachna se ale na gril nehodí! Z kachny jsou pro grilování vhodná stehna nebo prsa.

Grilovaná rajčata

Ingredience
  • pevná velká rajčata
  • sůl

Postup:

Pevná rajčata rozpůlíme, osolíme a na roštu opečeme. Rajčata na gril dáváme rozřízlou stranou. Po zatažení obrátíme.

Bazalkové pesto

Ingredience
  • 100 g bazalky (lze nahradit rukolou, pažitkou, kerblíkem)
  • 200 g olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g opražené pinie
  • 100 g parmazán
  • 10 g bílý vinný ocet
  • sůl

Postup:

Nejprve si opražíme piniové oříšky, protože je potřebujeme nechat zchladnout. Pražíme je buď nasucho, na pánvi nebo v troubě vyhřáté na 180 °C, kde pečeme pět minut. Pozor! Piniové oříšky musí být studené, protože jinak nám zešednou.

Bazalku a olej rozmixujeme tyčovým mixérem.

Bazalkové pesto

Přidáme česnek a opražené piniové oříšky, dále nastrouhaný parmazán a vinný ocet. Vše osolíme a opět tyčovým mixérem dohromady rozmixujeme.

Takto připravené pesto vydrží v neprůhledné sklenici v chladu až tři měsíce. Pesto ale můžeme i zamrazit.

Grilované kuře s grilovaným rajčetem a bazalkovým pestem

V případě, že pesto máme pro okamžitou spotřebu, lze dochutit i pepřem. Pro delší skladování však pepř nedoporučujeme.

Pokud si chceme chuť pesta zpestřit, lze v druhém kroku mixování přidat 100 g sušených rajčat.

Marie Rottrová, Radek David, Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal

Radek David

Od roku 2000 byl členem asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Zúčastnil se tak mezinárodních soutěží v Lucembursku, Švýcarsku, Rakousku, Německu a Singapuru. Miluje škubánky, stejně jako asijskou kuchyni. V Babiččině zahradě vyrábí vlastní bylinkové oleje nebo octy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.