Léto na grilu: Zauďte vepřové kotlety na seně. Provoní širé okolí

Slavný šéfkuchař Jaroslav Sapík vaří ve své hospodě v Klokočné u Mnichovic ve středních Čechách. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala tam naučil, jak se griluje vepřová kotleta lehce zauzená na seně. Podávala se k ní pečená brambora s tvarohovým krémem. Ochutnával zpěvák skupiny Olympic Petr Janda.

Vepřové kotlety na seně s pečenou bramborou a tvarohovým krémem

Ingredience
  • vepřové kotletky
  • bylinky
  • lilek
  • cuketa
  • cibule
  • česnek
  • tvaroh
  • smetana
  • pažitka
  • sůl

Postup:

Vepřové kotletky očistíme, potřeme olejem, přidáme luční kvítky, seno a přibližně 15 minut udíme. Pokud nemáme udírnu, tak lze udit i na grilu, který má poklop na zakrytí. Na žhavé uhlíky vsypeme hobliny z dobrého, chemicky neošetřeného dřeva a tím se nám maso lehce zaudí.

Následně maso prudce zapečeme a poté pozvolna grilujeme, aby nebylo suché.

Omyté brambory se slupkou ve slané vodě lehce předvaříme a následně ugrilujeme.

Ingredience

Do misky dáme tvaroh a smetanu. Přidáme nasekanou pažitku. Dosolíme a vše vyšleháme. Tak získáme tvarohový krém, který při podávání dáme na pečené brambory.

Cibuli oloupeme a rozkrojíme na půlku.

Česnek oloupeme.

Papriku očistíme, rozkrojíme na čtvrtku a osolíme.

Lilek a cuketu očistíme, nakrájíme na kousky a osolíme.

Připravenou zeleninu na roštu ogrilujeme. Grilovanou zeleninu pak podáváme jako přílohu.

Kotlety připravené na vyuzení

Jaroslav Sapík

Vyučil se v Praze v hotelu Ambassador, vařil i v Krkonoších, na vojně a také pro hlavy států. Propracoval se postupně až na pozici šéfkuchaře. Dnes vlastní už 20 let svou hospodu v Klokočné. Patří do kuchařské rodiny. Jeho předci vařili na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Je ženatý, má dvě děti – cukrářku a šéfkuchaře. Zdá se, že tradice pokračuje.

Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Jaroslav Sapík, Petr Janda

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.