Léto na grilu: Zauďte vepřové kotlety na seně. Provoní širé okolí
Slavný šéfkuchař Jaroslav Sapík vaří ve své hospodě v Klokočné u Mnichovic ve středních Čechách. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala tam naučil, jak se griluje vepřová kotleta lehce zauzená na seně. Podávala se k ní pečená brambora s tvarohovým krémem. Ochutnával zpěvák skupiny Olympic Petr Janda.
Vepřové kotlety na seně s pečenou bramborou a tvarohovým krémem
- vepřové kotletky
- bylinky
- lilek
- cuketa
- cibule
- česnek
- tvaroh
- smetana
- pažitka
- sůl
Postup:
Vepřové kotletky očistíme, potřeme olejem, přidáme luční kvítky, seno a přibližně 15 minut udíme. Pokud nemáme udírnu, tak lze udit i na grilu, který má poklop na zakrytí. Na žhavé uhlíky vsypeme hobliny z dobrého, chemicky neošetřeného dřeva a tím se nám maso lehce zaudí.
Následně maso prudce zapečeme a poté pozvolna grilujeme, aby nebylo suché.
Omyté brambory se slupkou ve slané vodě lehce předvaříme a následně ugrilujeme.
Do misky dáme tvaroh a smetanu. Přidáme nasekanou pažitku. Dosolíme a vše vyšleháme. Tak získáme tvarohový krém, který při podávání dáme na pečené brambory.
Cibuli oloupeme a rozkrojíme na půlku.
Česnek oloupeme.
Papriku očistíme, rozkrojíme na čtvrtku a osolíme.
Lilek a cuketu očistíme, nakrájíme na kousky a osolíme.
Připravenou zeleninu na roštu ogrilujeme. Grilovanou zeleninu pak podáváme jako přílohu.
Jaroslav Sapík
Vyučil se v Praze v hotelu Ambassador, vařil i v Krkonoších, na vojně a také pro hlavy států. Propracoval se postupně až na pozici šéfkuchaře. Dnes vlastní už 20 let svou hospodu v Klokočné. Patří do kuchařské rodiny. Jeho předci vařili na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Je ženatý, má dvě děti – cukrářku a šéfkuchaře. Zdá se, že tradice pokračuje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.