Letohrádek Hvězda v pražské oboře věnoval Ferdinand Tyrolský milované ženě

26. červen 2014
Česko – země neznámá

V sousedství Bílé Hory v Praze leží obora Hvězda. Založil ji v roce 1534 Ferdinand I. Sloužila pro královské honitby, slavnosti i diplomatické návštěvy, a proto byla obehnána zdí. Ferdinand Tyrolský, mladší syn Ferdinanda I. a místodržící v Čechách, zde roku 1555 započal s výstavbou letohrádku. Věnoval ho dceři bohatého kupce Filipině Welserové, se kterou se dal tajně oddat.

Dvoupatrový letohrádek stojící na unikátním půdorysu šesticípé hvězdy byl postaven nejen jako užitková stavba, ale díky autorovi projektu a stavebníkovi Ferdinandovi Tyrolskému také jako „filozofický příbytek“. Autor měl velmi dobré vzdělání, orientoval se v umění, alchymii, byl ovlivněn idejemi, vyznávajícími principy harmonie, proporcí, symetrie a číselnou symbolikou.

A tak čtyři úrovně stavby odpovídají čtyřem živlům: podzemí - země, bohatě vyzdobené přízemí - voda, první poschodí - vzduch, druhé poschodí s velkým sálem a pyramidovitým stropem - oheň.

Letohrádek byl dokončen za jediný rok, v roce 1556, o rok později sem Ferdinand Tyrolský poprvé přivedl svou lásku. A pak už se děly věci. Během třicetileté války došlo ke zpustošení letohrádku, obnoven byl roku 1652 Ferdinandem III. Od roku 1779 tu z rozhodnutí Josefa II. téměř sto let fungovalo skladiště střelného prachu.

Oboru Hvězda založil Ferdinand I. už v roce 1534

Větší rekonstrukce se pod vedením architekta Pavla Janáka letohrádek dočkal až pod „ochrannými křídly“ Správy Pražského hradu v roce 1918. V letech 1952 až 1996 tu pak bylo umístěno Muzeum Aloise Jiráska a Mikoláše Alše, po roce 1996 následovala další rekonstrukce dokončená roku 2004.

Okolo se rozkládající Obora Hvězda v minulosti často sloužila vojenským účelům. 8. listopadu 1620 se u její zdi v místě zvaném Světlička odehrála nechvalně proslulá bitva na Bílé Hoře. Od té doby téměř pokaždé, když cizácká vojska vtrhla do Prahy, sloužila obora jako vojenské ležení a byla pleněna.

Letohrádek a obora Hvězda byly zapsány do seznamu národních kulturních památek v roce 1962.

Spustit audio