„Letos chci být lepší,“ říká Martin Macík před startem dalšího ročníku Rally Dakar. Na závod se připravuje i v Sedlčanech

4. listopad 2018 14:59

Řidič závodního kamionu Martin Macík se připravuje na další ročník závodu Rally Dakar. Techniku pošle do Peru už za dva týdny, takže se v těchto dnech v jeho dílně vše balí a připravuje na cestu.

Blíží se další ročník legendárního závodu Rally Dakar. Se svým kamionem tam už po páté míří i Martin Macík ze Sedlčan. Právě on se loni ve své kategorii stal nejlepším Čechem - dojel na pátém místě. A drží si i jedno prvenství - poprvé jel totiž závod ve 24 letech a je zapsaný jako historicky nejmladší řidič kamionu na Dakaru.

Martin Macík a jeho "bydlík"

„Teď máme rozebrané auto skoro „do šroubku“, snažíme se ho dávat dohromady. Máme na to týden,“ říká mechanik Petr Čáp.

V těchto dnech finišuje sestavování Macíkova kamionu pro Rally Dakar

„Už se začínám připravovat, balíme kombinézy, nehořlavé prádlo, rukavice, helmy. Všechno dáváme do kupy, abychom případně něco doobjednali,“ ukazuje v tzv. bydlíku (obytném kamionu) Martin Macík. Uvnitř je i 13 postelí - paland.

Kamion s náhradními díly

Letos pojede Martin Macík Dakar popáté. „Chci být lepší. Nebudu jen říkat, že chci dojet do cíle ve zdravím, to je samozřejmost. To chce každej, kdo závod jede. Snažím se ale udělat všechno proto, abych na tom byl líp. Ať už je to fyzická příprava, ale i ježdění s autem, kde mám najeto desítky tisíc kilometrů,“ vyjmenovává Martin Macík.

Z téměř 5 tisíc kilometrů Rally Dakar začnou závodníci ukrajovat 6. ledna 2019.

Spustit audio