Letošní epidemie onemocnění covid-19 mění pohled na očkovací kalendáře jiných nemocí

24. březen 2021

Máme za sebou první jarní den a mnozí se už těší na léto a letní dovolené. S tím ale souvisí i očkování, které se doporučuje při pobytu v přírodě nebo cestování. Konec zimy je například ideálním časem pro očkování proti klíšťové encefalitidě. Za zvážení ovšem stojí i očkování proti pneumokoku, žloutence nebo proti spalničkám. Letos je ale situace jiná, a to nejen díky očkování proti covidu.

Díky povinnému očkování byly u nás nebezpečné nemoci zcela vymýceny a jejich výskyt je nulový, ať už se jedná o dětskou obrnu, černý kašel nebo černé neštovice. Při povinném očkování dětí nemoc v populaci nemohla propuknout, a když se v minimálním množství objevila, neměla možnost se šířit. Pokud by zvítězila filozofie neočkování kvůli možným nežádoucím vedlejším účinkům, můžeme se znovu dočkat doby, kdy děti začnou opět umírat na tzv. banální dětské nemoci, které už byly vymýceny.

Letos ale očkování neuspěchejte

tentokrát je ale situace jiná, a to nejen díky očkování proti covidu. Na každé očkování totiž musí být každý zcela zdráv. V současné době je infekce onemocnění covid-19 tak rozšířená, že je obtížné v okamžiku očkování zjistit, jakou infekci si sebou daný člověk nese. Může mít něco skrytého, může být bezpříznakový nebo v inkubační době covidu. Z tohoto důvodu je na místě velká opatrnost.

Očkování proti klíšťové encefalitidě

Očkování proti klíšťové encefalitidě je sice ideální na konci zimy, ale zahájit očkování lze v kterémkoli ročním období. Ti, co se běžně pohybují v létě v lese, už jsou většinou z minulosti naočkovaní. Pokud by nyní měli být přeočkování, je lepší vakcínu odložit. Většinou totiž imunita přetrvává déle než doporučených 3-5 let podle věku pacienta.

Je tedy lepší počkat, až se současná situace uklidní a před přeočkováním ještě pacienta odeslat na test zjištění protilátek, jestli bude stačit jenom jedna dávka, nebo všechny tři vakcíny. Pokud by si někdo přál z důvodu letního pobytu v přírodě toto očkování zcela poprvé absolvovat už nyní, je i přesto lepší počkat a poté využít zrychleného očkovacího kalendáře. Infekce onemocnění covid-19 je v současnosti tak rozšířená, že je lepší první dvě dávky očkování odložit alespoň až na konec jara.

U některých nemocí ale očkování nepodceňujte

Podobná situace je i v případě očkování proti žloutence nebo pneumokoku. Rizikové skupiny ve věku nad 65 byly pravidelně očkovány proti pneumokoku od roku 2015. A pokud se někdo letos do rizikové skupiny věkově dostal, je možné očkování odložit a spojit s podzimním očkováním proti chřipce.

Jediné očkování, u kterého se nevyplácí otálet nebo ho odkládat, je očkování proti tetanu. Tato nebezpečná a smrtelná nemoc u nás stále existuje a není radno jí podceňovat. I v současné složité situaci je rozhodně na místě také očkování povinné kvůli cestování do daleké exotiky. V tomto případě je nutné absolvovat všechna předepsaná očkování dané země. To je ale v kompetenci očkovacích center, kde také dané očkování probíhá.

Spustit audio

Související